19 Април 2024 г. Петък

Военни "Кугър"-и летели предизборно из страната

2013-06-25 20:15:26

Пълен административен хаос, полети в предизборната кампания през 2011 година, липсващи списъци на пътниците на даден полет и хиляди летателни часове, за които не са възстановени средства. Това е до момента равносметката, която е направила временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28".

Директорът на НСО ген. Тодор Коджейков, ген. Константин Попов и полк. Димитър Иванов си тръгнаха абсолютно безмълвни от парламента. Те не пожелаха да спрат въпреки огромния медиен интерес и многото въпроси.

Днешното заседание на временната анкетна комисия беше закрито, тъй като се разглежда класифицирана информация. На него бяха изслушани директорът на НСО ген. Тодор Коджейков, ген. Константин Попов, командващ ВВС и полк. Димитър Иванов, който е командир на 16-а транспортна авиогрупа, която е осъществявала полетите. Направи впечатление, че съществува пълен административен хаос при осъществяването на тези полети, заяви председателят на временната комисия Венцислав Лаков от „Атака“.  Той разказа, че Попов признал, че имало случаи, когато летят машини, без да е посочено кой е на борда. Ние продължаваме да нямаме пълните списъци на лицата, които са ползвали авиоотряда и ВВС, заяви Венцислав Лаков. 

Той допълни, че вече се разглеждат “документи с килограми“. Нито по закона за Въоръжените сили, нито по основната заповед, с която функционират те, има някакво правно основание ВИП лица да летят с машини на ВВС. Подобни полети мога да се осъществяват сама ако се сключи договор между МО и определено ведомство и при извънредни ситуации. Такива договори обаче липсват. Изцяло незаконно са извършени полетите, обясни Лаков.

 

Той разказа, че все още има полети, които не могат да се обяснят защо са извършени. Пример Лаков даде с полет на Министерство на земеделието до Прищина. Не е ясно обаче какво е правило там ведомство, управлявано тогава от Мирослав Найденов. Има подобен полет и до Йордания. Лаков алармира, че в момента практиката да се използват самолети на ВВС продължава. Председателят на комисията разказа и за случаи, в които военните самолети са били ползвани за предизборната кампания.

Хеликоптер Кугър по време на предизборната кампания през 2011 година, на 28 октомври, лети по маршрут Крумово-Долна Митрополия-Крумово. Времетраенето е било 1.30 часа и е струвал 7200 лева – това е цената само на горивото.

Справка в Гугъл показва, че в този ден тогавашният премиер Бойко Борисов открива пътен възел Скобелева майка в Пловдив и ясно изразява подкрепа за тогавашния кандидат-кмет Иван Тотев. В 12.30 часа прави първа копка в Асеновград и после се озовава в Долна Митрополия и Плевен, където дава рамо за кандидат-кмета на Плевен Димитър Стойков.

Това е фрапиращо нарушение – използва се военна техника с предизборна цел, заяви Лаков.  Установихме още много такива любопитни съвпадения, които може би са законни, но въпросът е колко са морални, заяви той.  Има 16 полета до Безмер – 4 със "Спартан", 12  - с "Кугър".  Ако измерим тези полети в минимални пенсии, нещата стават много, много трагични, констатира Лаков.

На 20 юни 2012 г. има полет на стойност 12 800 лева Крумово- Горна Оряховица-Паламара-Воден-Крумово. Справка в интернет показва, че поводът е откриване на пивоварна във Велико Търново, заяви той.

Лаков категорично отрече твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, че тези полети са помогнали за подготовка на пилоти. 

Полетите с въздушните таксита не са допринесли за подготовка на млади пилоти, а този ресурс е взет именно от парите за тяхната подготовка, заяви още Лаков, като уточни, че полетите на ВИП лицата се осъществяват само от опитни пилоти. За изпълнените 69 полета, 211 полетни часа, ВВС са отделили 841 889 лева, от които са им възстановени 167 130 лева. Останалите пари ги няма и едва ли ще бъдат получени, заяви той.

Въпреки изваждането на информация с гриф „Секретно“ заседанието не се радваше на особен интерес. Представителите на ГЕРБ - Владислав Горанов и Ивайло Московски, не присъстваха. В зала „Запад“ на НС бяха председателят Венцислав Лаков от “Атака“, съпратийката му Маргарита Николова, от БСП членовете бяха налице – и Антон Кутев, и Жельо Бойчев. ДПС бяха представени само от Рамадан Аталай. Лаков беше категоричен, че депутатите от ГЕРБ са били информирани по надлежния ред за днешното заседание. 

То идва на фона излязлата днес информация, че прокуратурата е започнала разследване на прословутите воаяжи в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили. Образувани са две досъдебни производства след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати