Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 6
Начало arrow България arrow Омбудсманът става гарант между протестиращи и институции

Омбудсманът става гарант между протестиращи и институции

  Print E-mail
2013-06-25 09:26:26
източник: news.bg

Омбудсманът Константин Пенчев прие да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите. Това стана ясно след гостуването му в сутрешния блок на БНТ.

От думите на омбудсмана се разбра, че заместник-председателят на парламента Мая Манолова е отправила покана към него по предложение на неправителствените организации, която той е приел с цел да помогне на протестиращите.

Оказва се, че постъпилите жалби до омбудсмана до началото на юни са толкова, колкото са били миналата година до октомври. Конкретно доставчиците на обществени услуги са се увеличили два пъти.
„Нормално е в тези смутни времена"Ако можем отговаряме, Ако не - не".

Омбудсманът сподели, че днес му предстои среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, с която да обсъдят пакета от мерки, който бе изготвен още през февруари, когато беше първата протестна вълна. Той не знаел дали те са гледани на комисия и сподели, че столичният градоначалник също е обезпокоена, че няма отговор, тъй като тези мерки трябва да минат по законодателен път.
„Надявам се да минат", подчерта Пенчев.

Омбудсманът не поддържа идеята за нов изборен кодекс, какъвто бе предложен от Мая Манолова.
„Едва ли тези текстове ще бъдат променени, те са от началото на демократичното развитие у нас", заяви той.

Константин Пенчев обаче е на мнение, че са нужни корекции.
„Мен ми се струва, че са нужни няколко промени, за да бъдат избирани независими народни представители. Такъв закон досега не е имало. Това е само законова зависимост, която може да стане реална", сподели той.

На въпрос смята ли, че предсрочни избори са най-доброто решение Не съм аз този, никой политик не е този, който да каже на хората отвън какво е правилно".

Пенчев обаче призна, че има нужда от належащи променив законодателството и те са именно в избирателния кодекс. За него е важно да има достъп на гражданите до властта, за които той се ангажира, че мнението им ще бъде чуто.

Константин Пенчев обаче отказа да вземе отношение по казуса дали са прекратени правомощията на Делян Пеевски като народен представител след избора му за шеф на ДАНС ипоследвалата му отмяна, както и дали сега той може да се върне в парламента. По думите на Пенчев, от позицията на му на юрист, не е логично той да се изказва по въпроса, след катоказусът е внесен в Конституционния съд.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?