Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Август 3
Начало arrow България arrow Омбудсманът става гарант между протестиращи и институции

Омбудсманът става гарант между протестиращи и институции

  Print E-mail
2013-06-25 09:26:26
източник: news.bg

Омбудсманът Константин Пенчев прие да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите. Това стана ясно след гостуването му в сутрешния блок на БНТ.

От думите на омбудсмана се разбра, че заместник-председателят на парламента Мая Манолова е отправила покана към него по предложение на неправителствените организации, която той е приел с цел да помогне на протестиращите.

Оказва се, че постъпилите жалби до омбудсмана до началото на юни са толкова, колкото са били миналата година до октомври. Конкретно доставчиците на обществени услуги са се увеличили два пъти.
„Нормално е в тези смутни времена"Ако можем отговаряме, Ако не - не".

Омбудсманът сподели, че днес му предстои среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, с която да обсъдят пакета от мерки, който бе изготвен още през февруари, когато беше първата протестна вълна. Той не знаел дали те са гледани на комисия и сподели, че столичният градоначалник също е обезпокоена, че няма отговор, тъй като тези мерки трябва да минат по законодателен път.
„Надявам се да минат", подчерта Пенчев.

Омбудсманът не поддържа идеята за нов изборен кодекс, какъвто бе предложен от Мая Манолова.
„Едва ли тези текстове ще бъдат променени, те са от началото на демократичното развитие у нас", заяви той.

Константин Пенчев обаче е на мнение, че са нужни корекции.
„Мен ми се струва, че са нужни няколко промени, за да бъдат избирани независими народни представители. Такъв закон досега не е имало. Това е само законова зависимост, която може да стане реална", сподели той.

На въпрос смята ли, че предсрочни избори са най-доброто решение Не съм аз този, никой политик не е този, който да каже на хората отвън какво е правилно".

Пенчев обаче призна, че има нужда от належащи променив законодателството и те са именно в избирателния кодекс. За него е важно да има достъп на гражданите до властта, за които той се ангажира, че мнението им ще бъде чуто.

Константин Пенчев обаче отказа да вземе отношение по казуса дали са прекратени правомощията на Делян Пеевски като народен представител след избора му за шеф на ДАНС ипоследвалата му отмяна, както и дали сега той може да се върне в парламента. По думите на Пенчев, от позицията на му на юрист, не е логично той да се изказва по въпроса, след катоказусът е внесен в Конституционния съд.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?