26 Април 2024 г. Петък

Цветанов няма право да отказва подслушване, каза Сарафов

2013-06-25 08:33:00

Бивши служители на МВР са съобщили, че Цветан Цветанов незаконно е отказал подслушването на антимафиота от Велико Търново Орлин Тодоров. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БТА.

Той допълни, че същите тези полицаи са уволнени заради това, че разказали пред прокуратурата за чадъра, който Тодоров оказвал над част от престъпния бизнес в града. 

Сарафов припомни, че законът не дава възможност вътрешният министър да откаже прилагането на СРС-та, след като те са разрешени от съд, така както се е случило по разследването срещу Орлин Тодоров. Делото срещу него и още няколко човека вече ще се разглежда от Окръжния съд в Ловеч.

Орлин Тодоров е обвинен в разгласяване на държавна тайна, злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностни лица към нарушаване на техни служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебното производство. Бившият антимафиот бе задържан на 11 март 2011 година с постановление на Ловешката окръжна прокуратура.

Името на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров също излиза по това разследване, като не е изключено и той да стане подсъдим, заяви Сарафов.

Фактът, че преди година е подаден сигнал за тези нередности в прокуратурата и нищо не се е случило, може да доведе до това прокурори да носят отговорност, ако са отказали да образуват разследване, поясни Сарафов. 

По-рано днес от пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че са събрани достатъчно данни за извършени престъпления от Цветан Цветанов в хода на разследването срещу Станимир Флоров.

Заради това главният прокурор Сотир Цацаров днес е внесъл искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно производство срещу Цветан Цветанов и снемане на депутатския му имунитет и по този случай. 

Прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Цветанов вече е със свален имунитет заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и вече се сдоби с обвинения.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати