Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 5
Начало arrow България arrow Нито прошка, нито катарзис заради Пеевски, отсече Кадиев

Нито прошка, нито катарзис заради Пеевски, отсече Кадиев

  Print E-mail
2013-06-25 08:12:35
източник: dnes.bg

"За прегрешението "Пеевски" няма нито прошка, нито катарзис", заявява пред "Сега"Аз съм много разочарован от това, което се случи. Защото много хора искрено казаха това, което мислят, но гласуването не съответстваше на нагласите.

От 120 души само 6 да са "за"като естествена реакция срещу външния натиск. Което в краткосрочен план може и да е добре, но в дългосрочен със сигурност е лошо.

Защото първата стъпка е да се капсулираш, втората - да изгониш всички инакомислещи и третата е да се свиеш до най-твърдото си ядро. Ако БСП имаше някакво достойнство на последните избори, то е, че успя да привлече 200 000 гласа, които не са нито червени, нито дори леви, а просто хора от целия политически спектър, които видяха в БСП носител на някаква стабилност. Назначаването на Делян Пеевски за съжаление изличи това постижение само за 10 минути. И за такова прегрешение няма нито прошка, нито катарзис."

В интервю за "Труд"Социалните проблеми могат да провокират един по-тежък протест и той да залее страната. А протестът днес е по-скоро локализиран в столицата и два-три по-големи града, където към общите политически мотиви се добавя и недоволството към назначението на областни управители. Така че превантивно има смисъл да се инвестира в социална политика и в мерки за икономически растеж."

По думите на Георгиев протестиращите са предпоставка за създаването на ново дясно формирование. "Но предпоставка за същото бяха и зимните протести, а тя не бе употребена. Нещо повече - видяхме абсолютно неадекватното поведение на традиционните десни и те заслужено останаха извън парламента. И електоратът им до голяма степен остана заслужено непредставен.

Сега се опитват да се явят на поправителен, мога само да гадая дали ще намерят адекватното решение. Иначе безспорно има социална база за някаква по-нормална дясна партия, различна от ГЕРБ. И наистина този електорат е най-активен на днешните протести", категоричен е Георгиев. Той прогнозира предсрочни избори или септември-октомври, или заедно с евроизборите догодина.

В своя анализ за "24 часа" политологът Даниел Смилов вижда следния вариант за излизане от кризата - подаване на оставка от кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента, като изборите могат да бъдат назначени през септември или ранния октомври. "До разпускането на парламента могат да се приемат някои особено наложителни промени в Изборния кодекс или определени социални социални мерки от краткосрочния пакет, с който излезе Пламен Орешарски", смята Смилов.

Нови парламентарни избори сега ще възпроизведат статуквото. До този извод достига в друг анализ за "24 часа" Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Затова той препоръчва изборите да бъдат след около година, заедно с вота за европейски депутати.

В интервю за "24 часа"Когато другите не могат, ще управлява Неволята. Тя ще извика на политическата сцена свестните хора, заради които все още съществуваме като държава и общество. И ако наистина са свестни, те ще успеят да загърбят политическите си различия в името на една по-висша цел. Такива хора са чужди на идеологиите на фанатизма и омразата. Те обаче по-рядко се натискат да управляват и това донякъде е проблем. Но Неволята учи. Големите кризи раждат големите лидери. Не трябва да чакаме месия, а трябва да търсим своя Рузвелт."

"ГЕРБ пропуснаха шанса за реформи", е заглавието над интервю в "Монитор" с новия лидер на ДСБ Радан Кънев. Той упреква бившата управляваща партия, че не е направила промени в обществото, въпреки че е имала много голяма власт за това. "ГЕРБ имаше конституционно мнозинство в първите дни от мандата си и го захвърли зад борда, и то умишлено. Те водеха политика на раздробяване на дясното, която в момента ги поставя в парламентарна изолация. Това е резултат от тяхната собствена политика, но и от нашата, разбира се. Ние не крием слабостите си зад други хора. Тук може би е мястото да бъда обективен и коректен. Има все пак хора в ГЕРБ, които нашите избиратели разпознават като реформатори, като Томислав Дончев например. Това са хора, които будят симпатии у десния избирател, но все пак това са изключения", подчертава Кънев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.Това предупреди ...
  Новини Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на ...
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?