23 Април 2024 г. Вторник

Меркел поиска откраднато съкровище, Путин отказа

2013-06-23 09:47:17
Германският канцлер Ангела Меркел заяви късно в петък на президента на Русия Владимир Путин, че произведения на изкуството, изнесени от съветската армия от окупирана Германия след края на Втората световна война би трябвало да бъдат върнати. Путин обаче веднага отвърна, че това е невъзможно.

Размяната на доста хладните според медиите реплики е станала на откриването на изложба в "Ермитажа" в Санкт Петербург. В " има около 600 предмета, които руснаците си прибрали, твърдейки, че са военни репарации, разказва "Ройтерс".

Меркел каза, че важна крачка е самият факт, че за пръв път след войната тези произведения могат да бъдат видени от публиката. "Мнението ни е, че експонати от тази изложба би трябвало да бъдат върнати на Германия", добави тя.

Путин отвърна, че е време да се прекрати с претенциите за репатриране на подобни произведения, защото така в един момент и Турция ще си поиска находки, намиращи се в Германия. За обикновения човек няма значение къде са изложени те - в Берлин, Санкт Петербург, Москва или Турция, допълни той.

Хумболтовият университет в Берлин твърди, че съветската армия е отнесла в края на войната над 1 милион ценни книги и хиляди произведения на изкуството. Много от тях и до днес са с неизвестно местонахождение, а темата остава доста деликатен проблем между двете страни.

Изложбата в Санкт Петербург се открива официално днес - в деня на нахлуването на нацистите в бившия СССР.

Според интернет сайта на музея в нея са включени предмети от колекцията, известна като Съкровището на Приам, открита от германския археолог Хайнрих Шлиман през ХIХ век на територията на тогавашната Османска империя.

Още преди посещението за икономически форум във втория по големина град на Русия германската медия оживено коментираше дали Меркел ще бойкотира изложбата. Официално нямаше потвърждение, освен изявление на говорителя на правителството Георг Щайтер, според когото "изглежда нямам как да вместим това събитие в програмата".

Време обаче се намери в последния момент, а Путин отхвърли твърденията, че е имало подобно дипломатическо напрежение.

Преди това той коментира, че въпросът за репатриране на произведения на изкуството "е много чувствителен въпрос за гражданското общество в двете страни, така че ако искаме напредък, трябва да не раздуваме проблема, а да търсим начин да го решим." 

"Вероятно не бива да започваме сега спор, защото и от руска страна ще се появят хора, които ще започнат до оценяват щетите, нанесени на нашето изкуство и култура по време на Втората световна война."

Путин използва изложбата за бронзовата епоха и да подметне, че тя разказвала за една "Европа без визов режим".

Колегата му Щефан Зайберт бе обяснил, че Кремъл не иска да позволи на Мрекел да произнесе слово на откриването на изложбата.

Пресата в Германия цитира директора на Пушкинския музей Ирина Антонова, според която "въпросът за трофейното изкуство е преди всичко морален и в много по-малка степен за финансова компенсация на Русия. Не можеш просто така да нахлуеш в една страна, да разрушиш музеите й и да се опиташ да унищожиш културните корени, както направиха немците. Изнасянето на произведения на изкуството като трофеи е урок за целия свят".

В "Ермитажа" в рамките на изложбата ще бъде показано съкровището от Еберсвалд - най-голямата колекция златни предмети на повече от хиляда години. То е открито през 1913г. при строежа на фабрика в Обербарним и е било част от праисторическата колекция на Берлинския музей. Списание "Шпигел" случайно научи през 2004г., че то се съхранява в подземията на Пушкинския музей.

В действителност германци и руснаци работят по проекта за изложба в "Ермитажа" от 2010г., а политиците и от двете страни не могат да отстъпят и използват повода аз декларации, от които във вътрешен план никой от тях не губи нищо. Освен това - извън подобни инциденти - отношенията Р,сия-Германия са стабилни и близки, което се илюстрира от факта, че в рамките на една година Путин и Меркел се срещат за пети път.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати