23 Април 2024 г. Вторник

Докато САЩ изплуват, еврозоната затъва

2013-06-23 09:38:21
Френският президент Франсоа Оланд настоя, че кризисната ситуация в европейската икономика е приключила. Изявлението на държавния глава дойде в Токио. 

По този случай авторитетният британски вестник „The Telegraph“ коментира с ирония, че, когато човек реши да прави абсурдни твърдения, „явно е по-добре да го прави на много отдалечено място“. 

От изданието се питат дали Оланд наистина вярва в подобни „безсмислици“ за край на кризата. Отговорът е „да“. Защото повтори същата позиция и на срещата на върха на Г-8. 

Остава впечатлението, че повтарянето на едно твърдение, постепенно го превръща в истина, макар и то да не е особено близо до реалността. Свиващи се икономики, постоянно растяща безработица и въпреки това хората са убеждавани, че това е напълно нормално и няма повод за притеснения. 

Вместо да посочи тежките проблеми като загубата на конкурентоспособност и огромните бюджетни дефицити в членовете на еврозоната, френският президент по-скоро прави така, че Франция да става все по-непривлекателна страна за правене на бизнес, посочват от „The Telegraph“.

Според изданието френският манталитет е такъв, че именно в тази страна последни ще приемат реалностите в съвременния свят. Но не само Оланд е заровил глава в пясъка. 

В немалка степен подобно поведение се наблюдава в еврозоната като цяло. Политиците не признават, че това, което правят (или по-скоро не правят) всъщност издига бариера по пътя към реално възстановяване на икономики, които в миналото процъфтяваха, а сега са в тотален нокаут. Доверието на пазара не беше възстановено, банковата система загуби 30% от депозитите си, а икономиката влезе в далеч по-дълбока рецесия от очакваното с невероятно високо ниво на безработица. Държавният дълг остана прекалено висок, а необходимите структурни реформи не бяха завършени“. 

Подобен сигнал само затвърждава впечатлението, че широкопрокламираните мащабни мерки, предприемани в сходни ситуации, всъщност се оказват крайно неефективни и на практика водят до по-нататъшно затъване.

„The Telegraph“ счита, че еврозоната е едновременно неподготвена да предприеме радикална реконструкция на общоевропейската валутна система и неспособна да създаде рамка за безвъзмездно прехвърляне на средства от страни с излишък към тези в дълбока нужда по отношение на бюджетните дефицити. 

И докато Европа пропада, Съединените щати изглеждат все по-стабилни в изкачването си нагоре. Действията на президента на Федералния резерв дават повод за сериозен оптимизъм, смятат от „The Telegraph“.

Въпреки опасенията, че бързият темп на възстановяване наподобява на ситуацията, предхождаща кризата от 2008-ма година, експерти виждат множество позитивни сигнали. И най-вече това, че американската икономика е близо до точката, в която възстановяването се задвижва от частният сектор, а не чрез действията на федералното правителство.

Нещо, с което Франсоа Оланд не може да се похвали.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати