25 Април 2024 г. Четвъртък

Девети ден призиви към властта: Достатъчно!

2013-06-23 00:24:29

Хиляди протестиращи отново се събраха на площад „Независимост“ за девети пореден ден, за да поискат оставката на правителството на Пламен Орешарски, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. 

Независимо от жегите днес беше най-многолюдното шествие от началото на народното недоволство. 

Събралите се държат български знамена, както и знамена на Европейския съюз. Продължават виковете „Оставка“ и „Мафия“. Група протестиращи са издигнали плакат, на който пише „Достатъчно“.  

Други носят плакати с надписи „Контрадемокрация – това е философията на гражданите срещу вас – политиците”, „Полицията е с нас, преговаряме с армията”. Някои от недоволните носят маски на „Aнонимните” и развяват пиратско черно знаме. Други пък са избрали маски на тигри, които държат надписи „in lumpen veritas”.  

Аз преживях личен катарзис“. Недоволните граждани скандират „Червени боклуци”. Към протеста се присъединиха и велосипедисти, които свиркат с  клаксоните  си в подкрепа на протестиращите.  

Шествието се насочи по обичайния вече маршрут - към Народното събрание, Орлов мост, после в посока НДК и след това към централите на БСП. Полицейски кордон е обградил сградата на "Позитано" 20, а протестиращите викаха "Долу БСП". След това те се отправиха към централата на ДПС, после тръгнаха отново към Орлов мост.  

Двама души са задържани, единият е хвърлял ябълк ипо сградата на МС, а другият е бил без документи. Иначе протестът мина изключително спокойно. 

Протестните митинги и шествия в страната започнаха миналия петък след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че изборът беше отменен от Народното събрание, недоволството не стихва. Полицията пази сградите на Министерския съвет, президентството и бившия Партиен дом, ползван сега за нуждите на парламента. Униформените носят жилетки, на които пише „Антиконфликт, много от протестиращите има даваха бутилки с вода.  

Протести имаше и в други градове в страната като Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и др..  

Тази вечер на протеста в Пловдив хората изгониха провокатор, който от мегафона се обяви за февруарски интернет лумпен и призова да не се протестира срещу правителството, за да може да се изработи нов Изборен кодекс. Мъжът беше освиркан и изгонен от протестиращите.  

Близо 2500 протестиращи излязоха на деветия ден на протестите в Пловдив, предаде кореспондентът на Dnes.bg. В града под тепетата освен срещу кабинета Орешарски, хората протестират и срещу областния управител Венцислав Каймаканов, назначен от квотата на ДПС. Срещу него вече са събрани над 1400 подписа. Протестиращите направиха шествие, блокираха централните пловдивски булеварди и кръстовища, като минаха и под тунела на Стария град.

Недоволните граждани обърнаха символично гръб на централата на „Атака” и скачаха пред тази на БСП в града. 

Информацията е актуализирана към 22 часа 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати