19 Април 2024 г. Петък

Ситуацията е експлозивна, но ще изпълним програмата си

2013-06-22 15:05:28

Новото правителство има една мисия, която ще бъде осъществена  - да изпълни програмата си в тази драматична ситуация, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти в София. Той отбеляза, че е трудно да се поеме отговорност само с половината депутати, но е предизвикателство.

"За втори път ПЕС провежда своя Съвет в София. Предния беше във важно време. Беше есен. Този път времето е горещо. Такава е и политическата ситуация в България. Висока е температурата. Ситуацията е експлозивна. Това продължава от февруари. Когато след 3,5 години репресивен и корумпиран режим, който потискаше всяко несъгласие, който се саморазправяше с всеки протест, парата излезе и хората излязоха в началото на годината", припомни Станишев.

Той е категоричен че хората протестираха не само заради високите цени на тока, но и с дълбокото убеждение, че трябва да се върне държавата при тях.

 „Че тя трябва да е за обществения интерес, че гласът на хората трябва да се чува. Тази цел не е постигната. Не е лесно да се отървем от зловредните практики. Не е лесно да се освободи обществото и институциите от зловредните влияния на корупцията. Нужно е време и усилие, устойчивост и издръжливост“, категоричен бе Станишев.

 

„Приятели, трябва да преодолеем много предизвикателства. Всеки ден виждаме как хората са разочаровани от правителствата и политиката. Днес навсякъде има протести. И в България след дълго потискане протестите се изляха. Ние имаме нужда от едно живо гражданско общество. Вярвам, че както правителството и държавата са готови на диалог. Нужно е ново законодателство за начина по който се провеждат изборите, заяви лидерът на БСП.

„Ние няма да сведем глава пред политически интереси или други интереси, които доведоха страната до това бедствено положение в което е страната, които унищожиха хората до такова отчаяние да се самозапалват. През последните месеци хора в България се самозапалиха от отчаяние“, посочи Сергей Стаонишев пред делегатите и допълни, че българските социалисти имат волята да работят за хората и техните интереси.

„Няма да позволим хаоса да се върне с хората, които докараха обществото до това положение. Ние знаме каква е отговорността ни и ще я поемем“, отсече той.

Президентът на ПЕС отбеляза, че 11 месеца преди изборите за Европейски парламент европейските социалисти трябва да обсъждат основополагащата си програма, да обсъдят и идеите за нова индустриална Европа. Ще настояваме за практическото изпълнение на младежката гаранция, посочи Станишев.

Обещаха ни шест милиарда евро за нея, но това не е достатъчно, добави той.

Станишев отбеляза, че за първи път ПЕС ще излезе с общ кандидат за председател на ЕК, който трябвало да бъде борец. Най-важното е този кандидат да бъде кандидатът на хората, посочи той.

Разчитаме много на Мартин Шулц, че Европейският парламент ще се превърне в институцията, която говори повече с гласа на хората, заяви президентът на ПЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати