27 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ може да отърве кабинета от „Атака“, рече Свобода

2013-06-22 15:03:22

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че сегашният председател на ЕП Мартин Шулц е най-силната кандидатура, която ПЕС  може  да излъчи за председател на Европейската комисия,“ за да постигнем максимален резултат и да направим промяната в Европа“.

Председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода каза, че не е чул Станишев да се предлага като кандидат за този пост и призова да не се измислят нови неща, които не са поставени на масата, за да създават хаос.

Надявам се кандидатът да е Мартин Шулц и виждам все повече подкрепа, добави Свобода на брифинг по време на форума на ПЕС.

Много лесно е правителството да се отърве от зависимостта от "Атака", ако ГЕРБ се превърнат в конструктивна опозиция и подкрепят реформи, важни за държавата, отсече още той.

„Не се преговаря с правителството, а след това ГЕРБ се оплаква, че правителството зависи от "Атака", коментира Свбода. ГЕРБ трябва да се върне към нормалната, конструктивна опозиция”, призова той.

Свобода настоя правителството и БСП  да бъдат безкомпромисни по отношение на борбата с корупцията, контрабандата и за демокрация.

Доверието се печели чрез действия - това е планът "Орешарски",  натам са насочени усилията на парламента, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

 Той отбеляза, че най-голямата парламентарна сила от първия ден на Народното събрание отказва да работи и попита това ли е отговорното поведение.

 

"Няма да допуснем реванш на  политическа сила, която на гърба на тази изострена обществена чувствителност към всяка грешка, към всяка невярна стъпка, да запази статуквото, добави лидерът на БСП.

Има голяма разлика в отношенията в рамките на ЕНП и на ПЕС, коментира Станишев. В ЕНП следвали практиката - ако си на  власт, каквото и да правиш, те подкрепяме.

Така беше подкрепян  четири години безусловно Борисов и Цветанов, така беше подкрепян  и Берлускони, и Бъсеску, така е подкрепян и Виктор Понта, посочи Станишев.

Отношенията в ПЕС са другарски, имаме диалог, спорове, обяснения, посочи той и благодари на лидерите на ПЕС, че в труден момент за България и за БСП са тук в София.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати