18 Април 2024 г. Четвъртък

Не може оставка заради една грешка, смята Найденов

2013-06-21 11:06:09

Оставката не е необходимо следствие за всяко погрешно политическо решение. Това коментира министърът на отбраната Ангел Найденов  по bTV тази сутрин, след като на пленум на БСП снощи лидерът Сергей Станишев получи доверието на съпартийците си.

„Какво точно искате да направят лидерите на политическите формации? Аз не искам да си правят сепуко, те заявиха, че поемат отговорност,” коментира Найденов. 

Според него необходимост за оставки би възникнала „при едно натрупване” на погрешни решения. Ангел Найденов посочи, че въпросът за оставката на лидера Сергей Станишев, поискана от много хора и формации в редиците на левицата, е бил най-критичен на снощния пленум. „На заседанието на Националния съвет на БСП нямаше искане за оставки и предсрочни избори,” подчерта министърът.

Според него въпросът е „дали трябва да продължим тази агония с конгрес, или да бъдат осигурени онези условия, които очакват българските гражданите”.

„Нуждаем се от още малко доверие, трябва да има успокояване на обстановката,  има нужда от време, за да стартират мерките, които начерта правителството“, обърна се той към протестиращите.

Той отрече кабинетът на Пламен Орешарски да е коалиционен, защото не е налице споразумение като при тройната коалиция. 

„Това правителство излезе със своята програма и я предложи за одобрение в Народното събрание“, мотивира се военният министър.

Според него още от първия ден след изборите има провокативно поведение от страна на ГЕРБ. 

„Аз и не очаквам от партия, която 3,5 години беше отрицание на парламентаризма, за една нощ след изборите да се превърне в партия, която се държи като конструктивна опозиция, но имаме опасен прецедент - напускане на парламента на втората седмица с искане за предсрочни избори. Ако това поведение бъде толерирано, оттук нататък ще се даде възможност на всяка партия да блокира институциите“, коментира военният министър. 

Той обаче настоя, че исканията за предсрочни избори в момента няма да променят нищо.

„Ако се направят по сега действащия Изборен кодекс, няма да отговорят на очакванията на хората за либерализиране на достъпа до парламента, няма да преодолеят пороците, които бяха заложени в текстовете на кодекса, нито ще решат икономическите и социалните проблеми на хората“, коментира Ангел Найденов. 

Според него изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС по начина, по който беше направен, изкара хората на улицата, защото очевидно влезе в разрез с разбирането им за нов морал в политиката.

Той се извини от името на БСП за думите на червения депутат Христо Монов, който нарече недоволните по улиците „лумпени“. 

„Това е оценка, която не се споделя и не обвързва БСП“, уточни министърът на отбраната. 

За вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев Найденов обясни, че не провокативното поведение на лидера на „Атака“ Волен Сидеров е било причина да не се излезе с единно становище за политическа ситуация в страната, а противоположните оценки на партиите. 

„Не очаквайте лидерите на политическите формации, министрите или шефовете на службите, които също участват в заседанието, да се изживяват като бодигардове и адвокати на президента“, коментира Найденов защо никой не защити Плевнелиев от нападките на Сидеров, който поиска отговор на въпроса има ли държавният глава 1 милион долара в офшорка в Кипър.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати