26 Април 2024 г. Петък

Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!

2013-06-21 10:59:24

След като вчера лично просветният министър Анелия Клисарова разясни как се обмисля романът "Тютюн" на Димитър Димов да отпадне от учебната програма и да бъде заменен с "Осъдени души", a учениците няма да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев, днес тя обяви, че всъщност ще уволнява "виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове". 

Намерението на кабинета за програмата по литература в родното школо беше посрещнато с бурно неодобрение в социалните мрежи.

Вчера Клисарова обясни пред журналисти, че "програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“. „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище.

Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми и да усъвършенстваме“, бяха думите й вчера при разясняването на проекта, като по думите й той е станал факт след широко обсъждане с преподаватели.

Днес обаче тя е на противоположна позиция.  

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”, отсече Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на министерството. 

Министърът отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН.

Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн”, а „Осъдени души”, разясняват днес от просветното ведомство.

 

Преди ден Клисарова подчерта, че проектът е отпреди година и половина - по времето на ГЕРБ, но не изрази неодобрение към неговото съдържание. 

Днес обаче Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта. „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя.

Вчера обаче тя беше на друго мнение и уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови. Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. Това обаче беше вчера. 

Днес министърът обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая, гласи днешното съобщение, качено на сайта на Министерството на образованието и науката. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати