25 Април 2024 г. Четвъртък

Един милион бразилци в поход за справедливост

2013-06-21 10:57:32

Броят на протестиращите, които снощи излязоха по улиците на Бразилия, надвиши един милион души, съобщи РИА Новости.

В столицата на страната, демонстрантите, след опит да влязат в президентския дворец, се опитаха да щурмуват и сградата на министерството на външните работи (дворецът Итамарати), като я замерваха с камъни.

Полицията, охраняваща министерството, отблъсна протестиращите с палки и сълзотворен газ. Двама души са арестувани и около десетина – ранени.

Местните медии съобщиха за първа жертва по време на протестите. Неизвестен мъж се врязъл с автомобила си сред протестиращи в Рибейрао Прето, на около 300 км северно от Сао Пауло, след което избягал. На място е загинал 18-годишен младеж.

Безредици имаше в град Салвадор, където се състоя мач от футболния турнир за Купата на конфедерациите между отборите на Нигерия и Уругвай.

Демонстранти се опитаха да стигнат до стадиона, но бяха спрени от специалните сили за борба с безредиците. Освен това група младежи обстрелваха с камъни два микробуса на ФИФА и се опитаха да проникнат в хотела, където са отседнали служителите на международната футболна федерация.

Бразилия преживява безпрецедентни за последните две десетилетия социални вълнения. Хиляди хора, сред които много младежи, протестират всеки ден, като демонстрациите редовно преминават в размирици.

Едно от исканията на протестиращите е държавата да намали разходите, свързани с подготовката на футболни турнири, и да пренасочи средствата към здравеопазването и образованието.

Протестите започнаха преди десетина дни в Сао Пауло заради поскъпването на билетите за обществения транспорт. 

Постепенно обаче те обхванаха цялата страна, като бразилците продължиха да поставят нови и нови социални и икономически искания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати