20 Април 2024 г. Събота

Има ли пилот в самолета на Орешарски?

2013-06-21 08:46:07

Четири сценария за изход от политическата криза описва в свой анализ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, анонсира на първата си страница "24 часа".

Единият вариант е правителството да остане цял мандат, а другите три са свързани с предсрочни избори.

Вероятността кабинетът да си отиде до няколко седмици е под 10 процента, твърди той.

"Ако екипът на Орешарски падне, 90 на сто е вероятността да няма повече правителства, излъчени от този парламент, и да се отиде на избори", смята анализаторът.

Незабавните нови избори са лъжливо понятие, казва литературоведът Валери Стефанов.

"Нужно е технологично време, за да може гражданската енергия да изкристализира в нов зрял и силен политически субект. Това със сигурност ще се случи. Ако не се случи, настоящите партии ще ни уморят като народ. Тези партии са принципно склеротични, не като възраст и състав, а като манталитет и идеен ресурс.

Друг лош сценарии е старите лисугери да пуснат поредната партия патица и да предоставят нейното гумено нищожество като истинската гражданска алтернатива", прогнозира Стефанов.

"Докато търсим нов пилот, самолетът ще катастрофира", е заглавието на интервю в "Стандарт" с лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Нови пилоти се търсят в една малко по-спокойна ситуация. Аз нямам политически пристрастия, но виждайки как поради безвластието след оставката на Бойко Борисов се задълбочават нещата, се опасявам, че ако няма кой да взима решения, то тогава социалната експлозия ще бъде неизбежна.

Сега ни помага благоприятният летен сезон. Но когато дойде есента, тогава вече с цялата си сериозност ще лъснат икономическите проблеми. И ще се отприщи такава мотивация, че всичко ще бъде пометено.

Все още има шанс да бъдат взети решения, които да започнат да оправят нещата в тази безкрайно забъркана ситуация. Но само ако слушат хората", съветва Тренчев.

Социалните мерки на кабинета "Орешарски" са популистки. Те ще имат временен ефект, но няма да успокоят протестиращите, нито да решат проблемите с високата безработица и ниските доходи. Около това мнение се обединиха ръководителите на част от бизнес организациите, пише "Труд".

"Искаме прозрачност и провов ред", обявява в интервю за "Труд" Атанас Гаров, зам.-председател на КРИБ.

"Трябва ясно да се знае как се вземат решенията и какви са мотивите за тях и да има дебат, за да може проблемите да се решават по най-добрия начин. За нас е изключително притеснително и това, че икономическото развитие, върху което се акцентираше преди изборите, е оставено на заден план. Не се дебатира как да се стабилизира и развива икономиката. Вместо това фокусът е върху силовите структури и сектор "Сигурност", подчертава Гаров.

Той отбелязва още, че доверието, в лицето на бизнеса, към този парламент се е изчерпало.

Спираме от движение колите без платен данък, анонсира пред "Телеграф" заместник-кметът на София по финансите Дончо Барбалов. Тези, които не са регистрирали колите си в общината  края на юни ще могат да се възползват от промоцията да заплатят само 20 лв. глоба.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати