27 Април 2024 г. Събота

Седмица викове пред МС: Ние няма да се откажем, а вие?!

2013-06-20 23:09:35

Отново хиляди хора се събраха на площад „Независимост“ в седмия ден на протеста с искане на оставката на правителството. „Червени боклуци“, „Мафия“ скандираха протестиращите.  Протестиращите минаха по обичайния си маршрут и напрежението ескалира пред централата на БСП на "Позитано" 20, където все още се провежда Националният съвет на партията.

Протестиращите хвърлиха стъклени бутилки, камъни и други предмети по сградата на БСП. Счупи се прозорец на втория етаж на сградат., при което пострада репортер. Полицията изведе ранения, за да му бъде оказана медицинска помощ.

Протестиращите скандираха „Мафия” и „Оставка” и пяха националния химн.

Преди това пред МС протестиращите отново издигнаха искания за оставка на правителството, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. Хората носиха знамена, разнасяха се силни освирквания към сградата на Министерски съвет, биха тъпани.

Много от гражданите са възмутени от изказването на депутата от БСП Христо Монов, който нарече протестиращите  интернет  лумпени. Някои от недоволните носиха плакати с думите на Монов „интернет лумпен“. Някои от обидените заявиха, че те са лумпените, които изкарват БВП на България.

„Ние сме граждани на България и когато политиците не вършат работа, трябва да си отидат. Ние говорим, но те не ни чуват“, възмутиха се част от протестиращите.

"Ние няма да се откажем, а вие", „Не съм платен, мразя ви безплатно”, „Имигрирайте Вие”, „Довиждане – свобода – уволнени сте", "Въпрос на чест е да останем в България" са само част от лозунгите, които издигнаха протестиращите.

На протеста отново има много семейства с деца.

Шествието се насочи по обичайния вече маршрут - към Народното събрание, Орлов мост, посока НДК и след това се отправи към централите на БСП, където напрежението ескалира, после се отправи към централата на ДПС, където хвърляха къмъни и яйца. До безредици не се стигна. Протестиращите отново се отправиха към МС и НС.

Протести, макар и по-малобройни от тези в столицата, имаше и в няколко града в страната.

Един от най-многобройните делнични протести се проведе тази вечер в Пловдив, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града. По улиците на града излязоха над 1500 души. Хората искаха оставката на правителството и протестираха срещу поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеро на Консултативния съввет при президента тази сутрин.

Пловдивчани заявиха, че не се задоволяват само със смяната на Делян Пеевски, а искат и смяна на областния управител Венцислав Каймаканов, за когото се твърди, че е назначен от квотата на ДПС. Хората имат и социални искания за по-високи заплати и справяне с безработицата.

В шествието участваха и майки с детски колички. Протестиращите тръгнаха от площада пред общината, скандираха под прозорците на партиите БСП и „Атака” и блокираха централни пловдивски булеварди.

С народни хора, изпълнение на фокуси и блокиране на кръстовища премина тази вечер протестът срещу правителството във Варна, в който се включиха около 300 души.

25-годишният илюзионист Веселин Долмов - Арсен пък направи тематични фокуси. Особен възторг предизвика номера, при които младежът изписа "оставка" с карти.Протести имаше в Силистра и Бургас. 
 

Протестните митинги и шествия в страната започна на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че изборът беше отменен от Народното събрание, протестите не спират.

Информацията е актуализирана в 22.24

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати