Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 23
Начало arrow Здраве arrow Въглехидратната диета не само вталява, но и прави човека по-щастлив

Въглехидратната диета не само вталява, но и прави човека по-щастлив

  Print E-mail
2010-08-25 09:56:16
източник: health.bg

Включването в диетата на правилните въглехидрати е не много известно средство за отслабване и за дълготрайно поддържане на линията.

Под полезни въглехидрати се разбира устойчивото нишесте (Resistant Starch) – богато на т. нар. бавни въглехидрати. Това нишесте представлява вид диетични фибри, които се съдържат в много въглехидрати като картофите, ечемика и фасула.

Стотици изследвания на авторитетни университети и научни центрове показаха, че хората, които консумират храни, богати на устойчиво нишесте, ядат по-малко, изгарят повече калории, понижават холестерола си и се чувстват по-енергични и по-малко стресирани.

Изглежда твърде хубаво, за да е вярно? 
Ето няколко довода да включите в диетата си въглехидратите и да постигнете линията, за която мечтаете.

Въглехидратите поддържат линията 
Мащабно проучване установи, че най-слабите хора поемат най-много въглехидрати, а най-пълните - най-малко. Заключението на учените е, че шансът да отслабнете и да поддържате постигнатото тегло е най-голям, ако въглехидратите съставляват 64% от калориите, които поемате за деня, или 361 грама. Това количество е еквивалентно на няколко пълнени печени картофа.
В повечето нискокалорични диети въглехидратите съставляват по-малко от 30% от калориите за деня, понякога и само 30 грама.

Въглехидратите засищат
Богатите на въглехидрати храни засищат дори повече от протеините и мазнините, защото се смилат по-бавно от другите храни и създават чувство за пълнота в стомаха и мозъка. 
Изследване на британския университет в Съри установи, че след като са консумирали ястие с устойчиво нишесте, на следващия ден хората изпитват по-малко глад и поемат с 10% по-малко калории.

Въглехидратите намаляват апетита
Според учените, когато хората прекъснат бедната на въглехидрати диета и започнат да се хранят с повече фибри и устойчиво нишесте, се случва нещо неочаквано – за два дни апетитът им изчезва. 

Фибрите и устойчивото нишесте засищат и дават възможност на хората да опитват и от храни, които им доставят удоволствие. Тези „добри” въглехидрати повишават нивото на хормоните, които създават чувство за ситост и подават сигнал на мозъка да подтисне глада и да ускори метаболизма.

Въглехидратите „държат” под контрол кръвната захар и диабета

Правилната употреба на въглехидрати е най-добрият начин да се контролира кръвната захар и диабетът. При изследване на американски учени пациентите, които били подложени на диета, богата на устойчиво нишесте, са намалили обичайната инсулинова реакция след хранене и повишаването на захарта с 38%.

Въглехидратите ускоряват метаболизма
Въглехидратите, богати на устойчиво нишесте, ускоряват метаболизма. При постъпването им в храносмилателната система тя отделя мастни киселини, които предизвикват изгаряне на тлъстините, особено в коремната област.

Тези мастни киселини поддържат мускулната маса, което ускорява метаболизма и помага за по-бързото отслабване.

Учените угоявали плъхове, като ги разделили на 2 групи. Плъховете, които били на диета без устойчиво нишесте, натрупали килограми, но загубили мускулна маса. Освен че запазила мускулната си маса, другата група, която поемала устойчиво нишесте, засилила и метаболизма си.

Въглехидратите топят коремните тлъстини
При храненето с въглехидрати коремните тлъстини се стопяват по-бързо, отколкото с други диети, дори и когато се поемат едно и също количество калории.

Според учените, устойчивото нишесте засилва активността на ензимите, които изгарят мазнините, и намалява действието на ензимите, които ги натрупват. 
Така се затруднява натрупването на мазнини в клетките в корема и превръщането на калориите в мазнини.

Въглехидратите запълват стомаха за по-дълго
Мозъкът е като компютър, който измерва наличното гориво, и когато забележи, че „танкерът” (стомахът) е празен, изпраща сигнал да се напълни.
Богатите на устойчиво нишесте храни запълват стомаха и карат организма да отделя хормона на насищането (fullness hormones) в стомашно-чревния тракт и правят клетките по-чувствителни към инсулина.

Увеличаването на консумацията на по-засищащи храни и отделянето на хормони на насищането намалява до минимум глада и апетита.

Въглехидратите ви правят щастливи
Хората се чувстват окрилени, когато отслабнат с въглехидрати. За първи път те свалят килограми, като се хранят балансирано, без да изключват от менюто си цели групи храни. Заключението е на Американската диетична асоциация.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?