18 Април 2024 г. Четвъртък

Пеевски е депутат незаконно, скочи Кунева

2013-06-20 18:34:43

Ако гледаме закона, Делян Пеевски всъщност продължава да е председател на ДАНС, защото актът на Народното събрание от вчера реално е незаконен.  За това алармираха днес лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева и заместникът й адвокат Йонко Грозев.  

Грозев посочи, че в Закона за ДАНС ясно е разписано, че председателят на агенцията може да бъде единствено освободен от Народното събрание.  Ако това стане обаче, Пеески не може да се върне като депутат и също ясно е разписано в Конституцията. Затова по думите на Грозев управляващото мнозинство предпочита да защити интересите на колегата си Пеевски и да наруши закона, отменяйки свое решение. Тъй като актът на отмяна е на практика нищожен, остава в сила първото решение за Пеевски, а именно, че е избран за шеф на ДАНС, обясни Грозев. 

"Това е ситуацията, в която ни вкара това Народно събрание. То очевидно не може да управлява държавата и трябва да ни освободи от своето присъствие", посочи той.

Кунева коментира положението като роман на абсурда. По думите в така създалата се ситуация се поставят на карта всички бъдещи решения на  парламента, тъй като при това крехко мнозинство решаващият глас за едно или друго решение може да е именно на Пеевски, а той в момента е депутат незаконно.  

"В момента в държавата няма нищо друго освен хаос. Хаосът породи безвластие и това безвластие се завърта на всеки следващ кръг решения на управляващите", посочи още Кунева. Тя коментира, че във вчерашния ден Народното събрание и правителството са направили нов тур за демонстрация на своята несъстоятелност през последните назначения. "Това, което г-н Сидеров направи днес, а и това, което прави по време на протестите, изключва всякаква възможност да е председател на комисия, която съдържа в името си думата етика", категорична бе лидерът на "Движение България на гражданите". 

"Покаянието на партиите за Пеевски не струва нищо, след като същия ден се повтаря същата грешка", посочи Кунева и даде за пример назначението и уволнението на зам.-вътрешния министър Иван Иванов. По думите й е и доста странно как бивш шеф на ДАНС в лицето на вътрешния министър не е направил проверка кой ще бъде заместникът му.  

"Това правителство се делегитимира и няма какво да се разсъждава дали трябва да подаде оставка", категорична бе Кунева. Тя припомни обаче, че парламентът трябва да заработи като служебен такъв и да гласува нов Изборен кодекс, изработен в консенсус с гражданското общество. 

"Бойко Борисов продължава със своето поведение за разрушаване на българските държавни институции", коментира още Йонко Грозев. Той посочи, че задачата на бившия премиер като опозиция е да осъществява ефективен парламентарен контрол върху правителството. "В тази ситуация това означава установяване на фактите - как е издаден достъпът на Пеевски до класифицирана информация, кой го е издал, какви нарушения са извършени. На нас вместо това ни се представят емоционални сценки, касаещи лично г-н Борисов. Това не е отговорно поведение на една опозиция", заключи той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати