27 Април 2024 г. Събота

Президентът нахока лидерите: Кризата се задълбочава

2013-06-20 18:27:53

Президентът Росен Плевнелиев упрекна лидерите на политическите сили, че подхождат чисто партийно, а не мислят за държавата в тежка ситуация на криза, в която сме изпаднали.

„Няма да позволя в една трудна и тежка ситуация да се подхожда само партийно, днес исках да събера партийните сили на една маса, да потърсим решение и да си кажем всичко, другото е не само безотговорно, ами деструктивно за държавата и общество.

Няма да позволя, на когото и да е, да оспорва правото на нацията да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще”, заяви държавният глава след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което, както се разбра, позициите на БСП, ДПС, ГЕРБ и „Атака” за ситуацията в страната не са се сближили.

"От криза се излиза с разум, реализъм прагматизъм, защото той е необходим, дори за да видим къде е кризата и очаквах това от лидерите на политическите формации, а вместо това станах свидетел на политическа оценка за минали събития, които не съвпадат с дневния ред на обществото, аз очаквах да чуя как да се възстанови общественото доверие", укори ги Плевнелиев.

Той призна, че по време на заседанието днес директно и индиректно е бил обвиняван, че надскача правата си. В отговор Плевнелиев отсече, че знае ясно какви са правомощията му по конституция и едно от тях е да е пазител на гражданите.

„Няма как да мълча, когато виждам, че те са застрашени”, отбеляза държавният глава.

„Няма да спра да се боря за стабилност и ще стоя на страната на народа, нека и политическите партии да намерят този тон, който да излъчва отговорност, сега не се нуждаем от упражнения, които да покажат кой владее по-добре политическите хватки, в този сценарий няма да участвам”, продължи с критиките си Плевнелиев.

Според него протестите, след като такива имаше и през февруари и заради тях падна кабинетът на Бойко Борисов, са ясен знак, че за пореден път нещо в действията на политиците е сбъркано.

„Вместо стабилност се произвежда нова доза нестабилност и вместо решаване на кризата тя се задълбочава. Проблемите в Закона за ДАНС явно показаха, че това е нагласяване на критерии към един определен кандидат. Жалко! А какво да кажат гражданите? Сега апелирам да се дебатира публично в парламента и  да се изслушат кандидатите, да обяснят тяхната концепция, да бъдат зададени всички въпроси, да се чуят професионалните среди и международните ни партньори”, призова президентът.

Той допълни, че на КСНС е станала ясна подкрепата на БСП, ДПС и "Атака" за кабинета "Орешарски" и според лидерите на трите формации сега няма нужда от избори, защото това обслужвало единствено ГЕРБ.

„ГЕРБ - те категорично заявяват, че не работят за дестабилизация, вярват, че единственото решение за стабилност са нови избори“, обобщи президентът.

Коментарът му на въпроса дали има война между институциите беше лаконичен.

 „Аз не воювам дори и да воюват с мен, аз не го правя. Вярвам, че това е едно много безсмислено упражнение, големият смисъл е в това да вършиш малките неща на прогреса всеки ден, а не да влизаме в партизански битки”, отсече той.

 

По думите му по време на заседанието на КСНС е било постигнато общо съгласие, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Общ е и апелът към тях да се запази стабилността и да се въздържат от всякакви прояви на расизъм.

Всички са били съгласни да се работи по промени в Изборния кодекс, отчете още държавният глава.

Росен Плевнелиев този път лично отговори на обвиненията, че е ощетил свои бизнес партньор и е вложил 1 милион долара в офшорка в Кипър, след като това направи и прессекретариатът му.

„Да е ясно, че моите банкови сметки и доходи са публични от първия ден, в който съм в политиката и всичко е декларирано пред Сметната палата. Не разполагам с банкова сметка и пари, в която и да е офшорна зона, включително и в Кипър”, настоя той.

„Това не е първата атака срещу мен, няма и да е последната, но аз ще продължавам да отстоявам своите позиции и принципи”, категоричен бе президентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати