Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Дек 14
Начало arrow Наука и образование arrow Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

  Print E-mail
2013-06-20 15:24:06
източник: dnes.bg

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру". 

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература. 

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя. 

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. 

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя. 

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя. 

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът. 

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя. 

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата.Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 ...
  Новини Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Явно неудобните истини у нас не се изричат и никой не иска да говори за ...
  Новини Ученик е поставил видеокамерата в тоалетната на ППМГ "Гео Милев"-гр. Стара Загора.Това е установило разследването след като ученички забелязаха устройството и сигнализираха ...
  Новини Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния ...
  Новини Полицията в столицата все още изяснява всички факти и обстоятелства около вчерашния инцидент, при който ученик удари учителка в класната стая.Припомняме, вчера, 8 юни, деветокласник удари свой ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?