20 Април 2024 г. Събота

Бизнесът у нас е разрушен, обяви финансовият министър

2013-06-20 09:25:12

В момента бизнесът не работи”, обяви в интервю за БНТ финансовият министърПетър Чобанов. Той беше категоричен, че бизнес средата у нас е разрушена и изтъкна, че за това са били създаденинеобходимите условия.

Чобанов хвърли вината за това на предишните управляващи и посочи, че бизнесът бил подложен на рекет, липса на равнопоставеност и създаване на изкуствени монополи.

Финансист номер едно беше категоричен, че е необходимо да бъдатсъздадени условия за подобряване на предприемачеството, сред които демократизиране на икономическата и политическата среда. Той допълни, че всеки ден получава сигнали за рекет.” Необходимо е да се успокои бизнесът и да се върнат инвестициите, това ще доведе и до нови работни места”, изтъкна министърът на финансите.

Петър Чобанов не смята, че ще наложи бюджетът да бъде актуализиран, макар че изтъкна, че съществуват рискове в тази насока.

На въпрос откъде ще дойдат парите за първия социален пакет от мерки, който вчера правителството одобри, финансовият министър успокои, че средствата ще се осигурят не по линия на външен заем, а на оптимизиране на разходите и ограничаване на някои паразитни плащания.

Той увери, че няма да пренебрегне въпроса за офшорките и техните собственици у нас.

Чобанов поясни, че ще обсъди темата и с кипърския си колега по време на предстоящата среща на Съвета на Министрите на икономиката и на финансите.

Финансовият министър няма информация за офшорни сметки на наши политици в Швейцария, но допълни, че ще провери тези твърдения.

„Ще има една промяна в отношението към офшорните компании, те не трябва да се заклеймяват, но трябва да е ясно кой генерира средства в тях и кой ги управлява”,заключи финансист номер едно и допълни, че ще има законови промени в тази насока.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати