24 Април 2024 г. Сряда

Не знаех, че Иванов е СИКаджия, оправда се МВР шефът

2013-06-20 09:02:41

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че скорострелно освободеният му заместник не е негова кандидатура, нито пък го познава. Иван Иванов бил номинация на БСП.

"Приех едно такова политическо назначение, воден от мотивите, че политическите партии, които подкрепят кабинета, трябва да имат възможност посредством зам.-министрите да упражняват контрол върху политиките, върху тяхното изграждане и провеждане в съответните министерства", оправда се той пред БНР.

МВР шефът допълни, че след като е прочел за миналото на Иванов, свързано със СИК, е решил, че оставането му във вътрешното министерство, е абсолютно неприемливо.

 

"Считам, че едни такива факти силно подриват доверието в ръководството на МВР. Заради това взех веднага решение. След като говорих с него и той потвърди част от изнесените факти, реших, че това е несъстоятелно повече той да остава в МВР", категоричен бе Йовчев.

Министърът обаче допълни, че в системите на МВР, както и в ДАНС, няма данни, които да са компрометиращи за Иван Иванов.

"Не съм си и помислял, че е възможно в миналото или в регистрите да съществуват такива данни, тъй като той все пак е народен представител. Не можем да правим проверки за всеки народен представител. Аз подхождам с доверие към хората в парламента", защити се отново той.

Цветлин Йовчев подчерта също, че и премиерът Пламен Орешарски не се е поколебал за освобождаването на Иванов нито за секунда.

Вътрешният министър бе категоричен, че оттук нататък при сформирането на екипа му ще бъдат извършвани изключително подробни проверки.

Йовчев смята още, че правителството може и е длъжно да просъществува.

"Правителството има изключително важни неща, които трябва да реши. Изцяло подкрепям министър-председателя, който каза, че в момента би било безотговорно, ако се оттегли правителството. Има изключително тежки проблеми. Ако в момента правителството се оттегли и остави нещата така, това означава, че тази криза ще се задълбочи през следващите месеци. Има неща, които наистина са критични за държавата", подчерта той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати