19 Април 2024 г. Петък

Спешните мерки на Орешарски - пожарогасител с демагогия

2013-06-20 08:57:46

"Спешните мерки" на Орешарски се оказаха пожарогасител с демагогия", коментира "Сега". Управляващите одобриха пакет за стабилизация без никакви разчети за ефекта върху бюджета. Те разиграха евтин сценарий, с който имитираха загриженост за българските граждани и фирми. В опит да отклонят вниманието от безпрецедентните протести депутати и неколцина министри начело с премиера Пламен Орешарски обсъдиха пакет от "спешни стабилизационни мерки". Пакетът е пълен с популистки обещания, обтекаеми намерения и странни срокове - непазарно мачкане на цената на тока, административно вдигане на доходи и т.н. Други точки в "екшън плана" са толкова общи и пожелателни, че предизвикаха лавина критики, включително и от БСП и ДПС. В пленарната зала премиерът отказа да обясни откъде ще дойдат парите за увеличения на пенсии, социални помощи и добавки.

"24 часа" изброява в подзаглавие мерките от плана "Орешарски" От 1 юли токът поевтинява с 5%. ; Майчинските скачат на 310 лв.; Разплащане с фирмите и при дефицит.; 1 млрд. лв. в ББР за евтини кредити.; Подготовка на нов Изборен кодекс.; Анализ на концесионните договори.; Акцент на борбата с битовата престъпност. До 30 юни ще бъде подготвен и пакет от "младежки инициативи" за промени в Закона за насърчаване на заетостта. Кабинетът поема ангажимент да гарантира използването на над 3 млрд. лв. от еврофондовете до края на годината.

"Улицата не отстъпва", е водещото заглавие на "24 часа". Въпреки оттеглянето на Пеевски, извиненията на Орешарски, Станишев и Местан, въпреки пакета спешни мерки - няма знаци, че протестите стихват. През целия ден вчера самоорганизацията във фейсбук продължи. Новият дразнител бе издигането на Волен Сидеров за председател на парламентарната комисия против корупцията. Снощи отново имаше масови събирания пред сградата направителството и пред партийните централи.

85% подкрепят протестите - показва проучването на агенция "Алфа Рисърч", пуликувано от "Труд"Психично Волен"Извини се!"Психично Волен"."Улицата може да роди нова десница", предвижда "Стандарт". Драмата на Орешарски е дали хората искат да чуят посланията му.

Средната класа се изправи срещу мафията. "Няма да бъдем дясно алиби на Борисов. С ГЕРБ имаме различни избиратели, които искат различни неща", споделя пред вестника Радан Кънев, най-вероятният наследник на Иван Костов."Биячи плашат протестиращите", съобщава "Преса". Четири групи охранители, футболни фенове и човек със седем присъди се вклиниха в митингите. Гардовете, организирани от бившия депутат Павел Чернев, работят за някогашна "застрахователна" групировка.

"Пеевски вън от парламента до решение на Конституционния съд", отразява проведеното вчера гласуване в парламента за отмяна на избора на ръководител на ДАНС "Дума". Конституционният съд ще се произнесе по казуса дали Делян Пеевски остава депутатв 42-то Народно събрание. До произнасянето на конституционните съдии Делян Пеевски няма да се възползва от правомощията си на народен представител, няма да идва в парламента и няма да получава заплата, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според "Сега"БСП и ДПС стимулираха протестите с псевдокатарзис за гафа "Пеевски". Управляващите се опитват да отклонят вниманието с яростна атака срещу президента. Лютви Местан отвори фронт срещу Плевнелиев. Местан посочи, че стандартите за хигиена, зададени от казуса "Пеевски", трябва да важат и за първите мъже, за които има съмнения, че не са били "екзактни". Той очаква от тях да отговарят от трибуната на парламента "било за своето благосъстояние, било за свои сметки тук-там"Президентът дължи обяснение за всичко, което се случва около него. Когато искаш да бъдеш морален съдник, трябва да дадеш обяснения". И многозначително напомни, че ДПС има конкретни предложения за данъчно облагане на офшорните зони. В пристъп на спонтанен катарзис соцлидерът Сергей Станишев предпочете да се извини на депутатите, членовете и симпатизантите на левицата за гафа "Пеевски", но не и на гражданите, които от дни протестират срещу скандалното назначение. Което не му попречи миг по-късно да обяви Пеевски за доблестен воин, изразил готовност "да постави семейството си на риск" в името на това да постигне "истински резултати в борбата с организираната престъпност". "Допуснах политическа грешка, за която се извинявам не само на вас, а и на тези, които излязоха да протестират. Те призоваха за оставка и аз много ясно чувам това", с тези думи премиерът изрази своето покаяние.

От ДПС съобщиха, че няма повече да номинират свои представители за зам.-министри и областни управители. "ДПС ни извива ръцете!", каза Лютви Местан, като подчерта, че няма да позволи да превърнат ДПС в универсален виновник.

"Труд" съобщава имената на назначените вчера от правителството 11 областни управители, всички, излъчени от БСП. В София-град - Росен Миланов. В област Плевен - Илиян Йончев. В област Бургас - Павел Маринов. Николай Григоров е областен управител на Габрово. Милко Недялков - губернатор на област Ловеч. Кръстьо Спасов - областен на Видин. Постът в Добрич ще бъде поет от Недко Марчев. Корнелий Желязков застава начело на областната управа в Сливен. В Смолян областен е Димитър Кръстанов. Венцислав Василев - областен на Враца. В Кърджали - Бисер Николов. Назначени са и петима нови зам.-министри. Людмила Елкова ще помага на Петър Чобанов във финансовото министерство. Добромир Симидчиев ще е заместник на строителния министър Десислава Терзиева. Петър Киров става заместник в транспортното министерство. Атанаска Тенева ще помага на проф. Анелия Клисарова в министерството на образованието. С пост само за три часа се оказа зам.-министърът на вътрешните работи Иван Иванов. Министърът на МВР Цветлин Йовчев е поискал оставката на своя новоназначен заместник, защото оповестените от медиите данни Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в министерството, пише сайтът на "Труд".

Първата страница на "Капитал Daily"Заедно надолу". БСП и ДПС продължават в същия дух. Бойкотът на ГЕРБ спести дебата за труса, който предизвика поставянето на Пеевски начело на ДАНС.

Всички офшорни фирми, чиито крайни собственици са българи, ще бъдат извадени на светло. С това се ангажира вчера финансовият министър Петър Чобанов, ден след като гръмна скандалът около президента Росен Плевнелиев за източване на близо 1 млн. долара от компанията "Линдер" през офшорки и ощетяването на държавата с данъци, обяснява "Монитор". "Първото действие, което ще предприема, е да говоря с кипърския министър на финансите", каза министър Чобанов. Президентът най-вероятно е ощетил хазната с 250 хил. долара, благодарение на консултантски договори между фирмите, в които е бил съдружник с германците от "Линдер" - "Ирис - Имобилен" и "Ирис интернешънъл" и офшорките в Кипър - "Инокс мениджмънт лимитид" и "Белингъм дивелъпмънт лимитид".

Анализът на "Сега"Станишев провали конспирацията на прехода". Вече може да пише книгата "Олигокрацията - висш и последен стадий на криминалната революция". Защото т.нар. преход от комунизъм към демокрация не бе нищо друго освен трансформация на старата кланова върхушка в олигархия, която нито за миг не изпусна властта в България въпреки мутациите, през които премина. Това беше замисълът на дворцовия преврат на 10 ноември 1989 г., който предотврати крах на тоталитарната клика и осигури господстващо положение за нейните наследници. Сделката бе постове срещу пари, преминала после в пари срещу постове. Да управляваш, днес не е нужно да заемаш управленски пост, достатъчно е да го купиш.

Пред "Преса"Ама той не се оказа такъв , какъвто го мислех!"

"Правителството заслужава кредит на доверие", казва пред "Монитор" Васил Тончев, директор на социологическа агенция "Сова-Харис". "Нов вот ще е самоубийствен за страната. Очевидно е, че вече приключваме със старите практики. От тази гледна точка на тест е подложен и президентът Росен Плевнелиев. Той не отговори по същество за офшорките, не уточни дали наистина е имал офшорна фирма и дали са правени тразакциите, за които бе споменато", изтъкна г-н Тончев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати