28 Март 2024 г. Четвъртък

ДПС поема трите най-важни комисии в парламента - правна, икономическа и бюджетна

2013-06-19 18:45:17
ДПС оглави повечето парламентарни комисии, които ще контролират икономическия сектор, както и правната комисия. В отсъствието на ГЕРБ левицата, хората на Лютви Местан и "Атака" избраха ръководство и членове на 20 от 22-те комисии, в които 8-те места за ГЕРБ засега остават празни.

От партията на Бойко Борисов обявиха, че с тях не са водени консултации за комисиите и разпределението на ръководствата на водещите комисии, които определят облика на Народното събрание, е в полза на ДПС и това потвърждава тезата им, че новият парламент се диктува от движението.

БСП, ДПС и "Атака" излъчиха зам.-председатели навсякъде.

ДПС оглави постоянните комисии по икономическа политика и туризъм (Алиосман Имамов), по бюджет и финанси (Йордан Цонев), по енергетика (Рамадан Аталай), по правни въпроси (Христо Бисеров), комисията по отбрана (Янко Янков), по здравеопазване (Нигяр Джафер) и по транспорт (Камен Костадинов).

От БСП е председателят на комисията по земеделието и храните - Светла Бъчварова, и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - Атанас Мерджанов, на комисията по външна политика - Янаки Стоилов, на комисията по регионална политика и местно самоуправление - Димчо Михалевски, на комисията по инвестиционното проектиране - Емил Костадинов, на комисията по околната среда и водите - Петър Курумбашев. Корнелия Нинова оглави комисията по труда и социалната политика, а Младен Червеняков - комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов оглави силовата мегакомисия за контрол над службите за сигурност и използването на специалните разузнавателни средства. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше избран за председател на комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. В тези две комисии влизат по трима депутати от парламентарна група, но ГЕРБ също не излъчи свои представители.

Психологът Христо Монов (БСП) оглави на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, актьорът Стефан Данаилов - комисията по култура и медии, а Мая Манолова - комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.

Отложено беше формирането на комисията по образованието и науката, която по първоначалните договорки трябваше да бъде дадена на "Атака" и за председател се гласеше Станислав Станилов. Днес от БСП предложиха бившия зам.-министър на образованието в тройната коалиция Ваня Добрева, но гласуването на членовете беше отложено за утре.

Не беше избран състав и на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите и петициите на гражданите, на която председателското място било предложено на ГЕРБ. От БСП предложиха Пламен Славов, но лидерът на ДПС Лютви Местан възрази, поиска комисията временно да се ръководи от Тунчер Кърджалиев, докато няма официален отказ от ГЕРБ и в крайна сметка депутатите се разбраха, че двете комисии ще бъдат попълнени утре. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати