27 Април 2024 г. Събота

"Фрийдъм хаус": Зависими медии влошават още повече демокрацията в България

2013-06-19 18:38:50

Движение на индекса за демократичност на България (2004-2013) 

 

"През 2012г.продължи да се влошава положението с независимостта на медиите в България. Засилва се концентрацията на собственост и водещи издатели се обвиняват взаимно в корупционни отношения с правителството, данъчни измами и други престъпления."

Това се посочва в частта за България на разпространеният във вторник годишен доклад "Страни в преход 2013" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус". В нея е отчетено, че за миналата година в страната нищо не се е променило по 7 основни показателя, но влошаването на медийната среда тегли надолу цялостната оценка за състоянието на демокрацията.

Според индекс, в който 1 означава най-голям напредък, а 7 - най-голямо влошаване, за медиите е дадена оценка 4 (при 3.75 година по-рано). Крайната оценка за България е 3.18 (от 3.14 година по-рано). Така страната попада в категорията на полуразвити демокрации заедно с Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна гора и Македония. Всички останали нови членове на ЕС от Централна и Източна Европа са в най-високата категория на развити демокрации, макар Унгария да се плъзга надолу към отпадане във втората от петте категории.

Най-тежко е положението с демокрацията в групата "Напълно развити авторитарни режими", включваща Русия и още 6 бивши съветски републики - Таджикистан, Казахстан, Азърбайджан, Беларус, Туркменистан и Узбекистан.


Специално за България се допълва, че икономическата криза е съсипала приходите на медиите, увеличила е зависимостта им от правителствени реклами и от политическата обвързаност на собствениците им. "Журналистите в България продължават да са изправени пред заплахи с насилие - често в отговор на разследвания, разкриващи мощни бизнес интереси или организирана престъпност."

България е заедно с Румъния, Полша и Таджикистан сред анализираните 29 страни, отбелязали спад в категорията "Независими медии"България сформира през май ново правителство след като най-големите от 16 години насам протести предизвикаха предсрочни избори. Но слабата избирателна активност демонстрира разочарованието на гражданите от икономическите трудности и от цялата политическа класа. След многократно понижаване на показателите за независимост на правораздавателната система, независимост на медиите и демократичност на националното управление цялостният резултат за България се е понижил почти два пъти спрямо този на Румъния, откакто двете страни влязоха в ЕС през 2007г."

Обзорът на данните за България през последните 10 години показват, че през 2011г. е настъпило влошаване накачеството на изборния процес, което не е коригирано след това. Същото е положението с демократичността на националното управление, където влошаването е настъпило през 2010г. При местните власти от 2006г. насам "Фрийдъм хаус" не отчита абсолютно никаква промяна. Същата пълна стагнация цари в категория "Гражданско общество" - там от 2007г. показателят не се е променил. Примедиите единствено през 2006г. е имало леко подобрение на индекса до 3.25 пункта, след което идват три фази на влошаване - през 2007, 2009 и 2013г. Състоянието наборбата с корупцията е било малко по-добро през 2006-2008г., след което през 2009г. рязко се влошава и не следва никаква промяна до днес.

Как се съставя оценката

С изричната уговорка, че индексът не отразява изчерпателно състоянието на демокрацията в анализираните държави, авторите обясняват че подходът им позволява за всички интересуващи се от инвестиране, работа или връзки с някоя от 29-те страни да имат поглед в сравнителен план за тенденциите през изминалите години.

Съставянето на оценката е на базата на мнението на учени, анализатори и специалисти, които по предложен от "Фрийдъм хаус"формат дават предварителната си позиция по всяка от категориите. Когато се предлага корекция, всеки от участващите трябва подробно да се аргументира.
Всеки предварителен доклад се изпраща за ревизия на няколко специалисти за съответния район, които коментират съответните промени и аргументите за това. Следва двудневно обсъждане на всички рейтинги от консултативния съвет учени към "Фрийдъм хаус".

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати