29 Март 2024 г. Петък

Пеевски с достъп до секретна информация съмнително бързо

2013-06-19 09:20:58

"Пеевски е получил достъп до най-секретна информация по съмнителна процедура". Това стана ясно от отговор на председателя на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров на въпрос на "Сега". В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати. Самите сертификати за достъп до различните нива на държавна тайна се издават от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която Пеевски оглави за няколко часа. "Достъпът му е бил издаден на 11 юни", обясни Димитров. Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат. Нормалната процедура отнема най-малко месец, обясниха експерти. Според специалисти, занимавали се с издаване на достъп до държавните тайни, и цялата ДАНС да е работила по допуска на Пеевски, не е възможно проверката да приключи за по-малко от месец. Само за 14 дни ДАНС е успяла да провери депутата от ДПС до девето коляно и да му даде допуск на неясно какво основание.

"Протестът и неговите граждани", "Двете лица на протестите", "Протестът изтри Волен", "Протестиращият човек е красив" - това днес са заглавията, с които пресата оформя лицето на протеста в неговия пети ден. "Протестът - оставка на правителството, избори, лустрация, нов Изборен кодекс и дясна алтернатива", обобщава основните искания на протестиращите "Преса". Около 10 000 души, колкото и в другите вечери, изпълниха Ларгото между сградите на Министерски съвет. Нов плакат с искане за оставката на външния министър Кристиан Вигенин се появи снощи заради миналото тихомълком назначение на дипломата Георги Димитров, уличен като агент на Държавна сигурност, за постоянен главен секретар на МВнР.

"Капитал Daily"Статукво извън равновесие". След изненадващия граждански шут, сега се заговори и за неадекватност - почти всеки публичен коментар за реакцията на властта на продължаващия вече пет дни протест неизбежно стига до тази дума. Това е картина на едно стреснато статукво - разклатено от страха, който хората решиха да преодолеят след толкова години размахване на социални, икономически, етнически и всякакъв вид тояги от инструментариума на една азиатска власт.

Бедност, монополи, преторианска администрация и съдебна система плюс медиен контрол - това е механизмът на олигархията, който от петък протестиращите демаскират безмилостно и креативно. Да не си правим илюзии - макар и извън равновесие, статуквото няма да пожали нищо, за да наложи отново страха. Но какъв ще е изходът ще решат единствено гражданите. Пътищата са два - или още по-назад в безперспективността, или напред, защо не и към ново начало на прехода. Към демокрацията, която сами са поискали и са готови да извоюват и отстояват.
"Въпроси, които искат отговори", поставя на вниманието на читателите си "Дума". Чакат ни трудни разговори, и в БСП, и в парламентарната група. Няма шанс да успеем, ако те не са спокойни и добронамерени. Как се отнасяме към претенциите на улицата? Можем ли да сложим знак на равенство между излезлите на улицата и българския народ? Допустимо ли е да мислим за митинги на наши симпатизанти? Приемливо ли е да имаме кадрови претенции, все едно разполагаме с абсолютно мнозинство в парламента? Допустимо ли е налагането на "нестандартни решения" без сериозна подготовка, анализ и дискусия? Като продължение на въпросите е и решението на лидера на БСП Сергей Станишев и Изпълнително бюро на партията за вот на доверие от НС на БСП в четвъртък.

Според полицията имунитетът давал право на Сидеров да вилнее, коментира "Сега"Игнорирай Сидеров". Удобно скрит зад имунитета си и под разпънати от симпатизанти пластмасови маси над главата му, лидерът на "Атака" Волен Сидеров си присвои правото да затваря сам цели улици в центъра на София и да провокира протестиращите.

"Орешарски трябва да потърси допълнителна легитимност. Ако подреди нещата така, че за 100 дена да свърши много работа, имаме шанс да се измъкнем от кризата. Ако Станишев даде оставка в този момент, това ще изнерви не само партията, но и политическата ситуация. Не е добре да се организират рехави протести на "Позитано", сами ще си отрежем клона", анализира за "24 часа" статуквото депутатът от БСП Антон Кутев.

"Чуйте младите и умните!", отправя призив от страниците на "Труд" акад. Георги Марков. „Завиждам на младите за тяхната устременост и енергия. Днес Орлов мост не е онзи Орлов мост. Мисля, че трябва да се протестира и пред Боянския сарай на Доган. Споделям чувствата на моите сънародници, че е крайно време да не ги управляват хора, които нямат интелект. Все още в България властва една номенклатура, която много пъти се преобразува. Тази номенклатура държи икономическата власт. Сидеров може би забравя, че във в. "Демокрация"Национализмът е последното убежище на комунизма". Да не се прави на Ботев и Левски", казва академикът.

Доц. д-р Мария Пиргова, политолог, преподавател в катедра "Политология" към Философския факултет на Софийския университет и политически съветник на бившия президент Георги Първанов, заявява пред "Преса"Диктатурата на ГЕРБ не трябва да се връща. Евентуалната саможертва на Сергей Станишев ще донесе дивиденти само на Бойко Борисов."

Настоящи шефове на ТЕЦ "Марица-изток 2" поемат цялата държавна енергетика. Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за членове на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг са назначени Боян Боев и инж. Георги Христозов, съобщава "Стандарт".
"С данъци и цени социална политика не се прави", обяснява в интервюто си за "Сега" доц. д-р Стоян Александров, преподавател, банкер, бивш министър на финансите. "Ако хипотетично Волен Сидеров стане премиер, мислите ли, че ще може да изгони "колонизаторите", пита финансистът.

"Касата остави болниците без пари", съобщава за "Преса" д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на "Св. Анна". Грешка в софтуера не приема отчетите на лечебните заведения. "Не можем да оперираме, да купуваме медикаменти, импланти и консумативи, да плащаме ток и заплати на лекарите. Дори за родилките, тежко болните в реанимациите и пациентите на хемодиализа няма пари. Болниците са в абсурдно положение да нямат право да приемат повече хора в кома, с апендицит или инфаркти", обяснява д-р Димитров. Здравната тема е продължена от вестника със статистическата справка, че 500 000 жени са с миома, а 80% от тях не знаят, че са болни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати