2 Май 2024 г. Четвъртък

Банките ни пълни с пари, успокоиха от БНБ

2013-06-13 08:56:31

НС избра Цветан Гунев за подуправител на БНБ.Управителят на БНБ Иван Искров му пожела успешен мандат и го увери, че може да разчита на подкрепата му.

Гунев ще отговаря за банковия надзор. Това е и един от най-конфликтните ресори, според Иван Искров. Гунев ще трябва да следи регулативната рамка. Това е един много тежък и отговорен ресор, категоричен е шефът на БНБ.

В мотивите си за кандидатурата на Гунев, Искров подчертава, че неговият своевременен избор е важен сигнал към банковата общност и институциите в страната и държавите членки на ЕС.

Неговият ресор освен това е от особено значение и за търговските банки. Гунев ще има отговорност и за подготовката за въвеждане на новите капиталови изисквания за банките. За нас БНБ е основен стожер на финансовата стабилност, заяви Владислав Горанов от ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов увери, че ще подкрепя Народната банка. Янаки Стоилов от БСП подчерта, че кандидатурата на Цветан Гунев е трябвало да бъде дискутирана в бюджетната комисия на НС, която все още обаче не е сформирана. В същото време Гунев трябва да встъпи в длъжност още тази седмица. Според него НС все още не осъзнава важността на централната ни банка и живее в стереотипи от миналото.

Добре е, че в България няма сътресения в банковия сектор,доволен е Янаки Стоилов. Според него обаче секторът трябва да е по-ангажиран с нуждите на бизнеса и хората. 

БНБ се е свела до емисионна функция и на трезор, коментира и Павел Шопов от Атака. Според него централната банка е под колониалния натиск на МВФ, ЕС и действията й се диктуват от Вашингтон и Брюксел. БНБ, по думите му е импотентна.

Мартин Захариев от  БСП пък се обиди от думите на националиста, че страната ни е колониална държава. Цветан Гунев увери, че няма проблем с ликвидността на банките у нас. В момента банките са пълни с пари, изтъкна той. Според него обаче трябва да се възстанови доверието между субектите на банковия пазар. Мандатът на Гунев е 6 години. От 179 гласували, за Цветан Гунев бяха 175, 2 против, 2 въздържал се.

България е една от малкото страни в ЕС, където има много сериозно класифициране на рисковите експозиции, коментира в кулоарите на НС Иван Искров. Капиталовият излишък в нашата система е от порядъка над 2-2,5 милиарда лева за покриване на нови рискове, подчерта той. Искров е доволен, че новият подуправител на БНБ е избран с подкрепата на всички партии.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати