26 Април 2024 г. Петък

Подкрепям идеята за ДАТО, заяви Плевнелиев

2013-06-13 08:35:19
"Смятам, че трябва да се промени Законът за СРС, така че да бъде създадена независима институция. Подкрепям идеята за т.нар. Държавна агенция "Технически операции", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа".

"През 2000 г., когато България се тресеше от "Филчевгейт", средно на година имаше близо 4000 разрешения за СРС-та. 12 години по-късно ние ползваме 16 000, 4 пъти повече. И пак има скандал. Вярвам, че не може този, който е възложител, да бъде и изпълнител. Добре е да бъдат разделени”, допълни държавният глава. Той смята, че изборът на шеф на ДАНС от парламента дава по-голяма публичност, отколкото да ги назначава президентът.

"Плевнелиев пуска реформата в ДАНС срещу сделка за правомощия", пише на своите страници "Сега". Само допреди дни държавният глава даваше вид, че може да наложи вето, проведе консултации с главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Изненадващо вчера президентът обяви, че ще подпише без забележки Закона за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". 

Цветан Гунев е новият подуправител на трезора, съобщава "Новинар". Него избраха депутатите вчера с общо 175 гласа "за". Гунев ще започне работа на 16 юни, като той ще има мандат от 6 години. Ресорът му ще е "Банков надзор". "Ще носи голяма отговорност да следи всичко за регулаторната рамка", изтъкна управителят на БНБ Иван Искров. 

Със свое решение от вторник Държавната комисия по хазарта (ДКХ) прие забранителен списък с общо 22 домейна. Достъпът до тях трябва да бъде ограничен за потребители с IP адреси от България, т.е. вече няма да могат да се правят залози в тях. "Забранено, но не за всички", е коментарът за това решение на "Капитал Daily". Мярката на регулатора може да се обжалва пред Административния съд в София в срок от 14 дни, но евентуалното й обжалване не спира нейното изпълнение. Друга интересна подробност е, че в забранителния списък са включени само букмейкърски сайтове, но липсват такива, които предлагат покер. 

"Преса"Земеделието - съзвездие от служби без ред и посока". Неслучайно наричат ведомството мега - то включва - 28 областни дирекции, Агенцията по храните със специални функции, 6 изпълнителни агенции, 1 инспекция, 2 национални служби. "Това е една неуправляема структура", казва Нихат Кабил, бивш министър на земеделието.

"Сега"Цветанов вече е обвиняем за престъпление по служба". Бившият вътрешен министър вече официално е обвиняем за това, че умишлено е допуснал негови подчинени да извършат длъжностни престъпления. Това е крайният резултат от разследването на прокуратурата по сигнала на БСП за незаконно подслушване от страна на МВР на политици, бизнесмени, съдии и др. Да му е за урок!", "Труд"Цветанов с обвинение след рейд из прокуратурите".

"Разследват инцидента с Драгалевския лифт". Назначени са експертизи и вече са започнали разпити на свидетели, обявиха от Софийската районна прокуратура, пише "Дума". Основната версия за инцидента на собственика на съоръжението "Витоша ски" е саботаж, което бе определено като несъстоятелна теза от природозащитниците. Проверката на съоръжението от страна на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е приключила в понеделник и е установено, че инцидентът е станал заради разхлабено съединение на устройството, което придържа седалките към въжето - т.нар. Хващач.

"Режат цените на тока от биомаса с 25%" , пише "24 часа". Това предложение на ДКВР поставя в дискриминационно положение инвеститорите в централи на биомаса, защото в същото време се увеличава цената, по която се изкупува токът от вятърните централи. Не се отчитат и ползите от когенерацията на биомаса.  Инвестиции за 1 млрд. лв. ще бъдат провалени. "Това е абсурд! Държавата вади нож на неродено куче", коментира предложените нови тарифи Андрей Бъчваров, председател на Българската асоциация по биомаса
 
Здравната каса вчера започна проверки след публикувана информация в "Труд". Целта е да се установи дали жени са плащали от джоба си за инвитро, докато избраните от тях клиники са били заставяни от касата да чакат за сключване на договори. Пациентки съобщиха, че до март т.г. някои българки е трябвало сами да покриват терапията си, защото инвитро центрове не са получавали пари за тази своя дейност от здравната каса.

Пред "Монитор"Разходите на НЗОК да станат публични. Имаме нужда от оптимизиране на обществените средства. Натискът върху цената на лекарствата ще доведе до изчезването им. Медикаментите ни са скъпи, защото пазарът ни е малък", уточнява г-н Хаджидончев.
 
"Дума"Дигите у нас били стари и много опасни". Повечето от тях са построени в средата на миналия век по начин, който изкуствено ограничава реките и намалява тяхната проводимост при високи води и това е сред предпоставките, многократно повишаващи опасността от наводнения в България, констатира международната природозащитна организация WWF. 

Проблемът бил, че съоръженията се поставят прекалено близко до реката и стесняват речното легло. Тези остарели концепции създават условия за покачване на налягането на водата и 
наводнения. 

България е приета за пълноправен член на Надзорния орган на Шенгенската информационна система (ШИС II), съобщи вчера за  "Труд" нашият представител там проф. Веселин Целков. В продължение на 5 г. страната ни бе само наблюдател в Съвместния надзорен орган по Шенген. "Въпреки че решението е техническо, това е крачка към приемането ни в Шенген", коментира проф. Целков. В Европейския парламент еврокомисарят Сесилия Малмстрьом заяви за пореден път, че България и Румъния са напълно готови за Шенген и призова ЕС най-сетне да постигне единодушие по този въпрос. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати