29 Март 2024 г. Петък

Зам.-министри от тройната коалиция се връщат на постовете, днес се очакват назначения

2013-06-12 13:38:49
Част от т.нар. втори ешелон на властта - зам.-министри и областни управители, вече са уговорени между премиера Орешарски, БСП и ДПС, научи "Дневник" от източници в двете партии. 

Някои от номинираните се поздравяваха тази сутрин в кулоарите на парламента и се питаха кога ще станат факт назначенията им - днес следобед или утре. 

На заседание на тясното партийно ръководство на БСП във вторник вечер лидерът на левицата Сергей Станишев обявил няколко вече сигурни имена на кандидати, излъчени от партията, казаха пред "Дневник" участници в сбирката.

Шефът на градската организация на БСП в София Анна Янева се връща в Министерството на икономиката и енергетиката, където заемаше зам.министерския пост и при тройната коалиция. 

Бившият зам.-министър на екологията в кабинета "Станишев"Чавдар Георгиев  ще поеме същия ресор и при Искра Михайлова. След края на предишния му мандат Георгиев беше съветник на предишния президент Георги Първанов. 

Още двама зам.-министри от тройната коалиция ще заемат старите си позиции и в кабинета "Орешарски" - Тодор Чуров във външното министерство, и Лазар Лазаров в социалното. 

Лидерът на младежкото обединение в БСП Явор Гечев, който се превърна в острието на БСП срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов покрай скандала с дипломата на ексшефа на фонд "Земеделие" Калина Илиева, ще бъде назначен за заместник на министър Димитър Греков. Гечев е негов студент от Аграрния университет в Пловдив, където е завършил специалност "Растителна защита". 

Директорът на Драматичния театър в Ловеч Васил Василев, който беше и кандидат-депутат от левицата от т.нар. гражданска квота, ще бъде зам.-министър на културата. По време на предизборната кампания около името му се разшумя, тъй като беше задържан от полицаи преди футболната срещата "Литекс" - "Левски"въпреки имунитета му. 

Главният експерт от Министерството на младежта и спорта Мая Тодорова се издига до зам.-министър на Мариана Бенчева.

В ДПС също вече няколко сигурни назначения, които очакват подписа на премиера Пламен Орешарски.

За зам.-министър на земеделието отново е предложен Бюрхан Абазов, който беше на същата позиция при тройната коалиция. Земеделското министерство ще има и още един зам.-министър, за който се твърди, че ще бъде или от БСП, или от т.нар. гражданска квота.

Още един зам.-министър от кабинета "Станишев" се връща на позицията си - това е Неджми Али във военното министерство. 

В социалното министерство отива Светлана Дянкова, която също за кратко заемаше зам.министерския пост по време на тройната коалбиция. Дянкова беше назначена за заместничка на Емилия Масларова в последните месеци на управлението на БСП, ДПС и НДСВ. Тя е дългогодишен сътрудник на настоящия министър Хасан Адемов и беше главен експерт в комисията по труда и социалната политика в 39-ото и 40-ото Народно събрание, когато начело на комисията беше Адемов. 

Дългогодишният ръководител на пресцентъра на ДПСВелислава Кръстева е номинирана за зам.-министър на културата. 

Преговорите между двете партии продължават. От ръководствата на двете партии все още не са съобщили нищо за претендентите за финансовото министерство, но по неофициална информация на депутати там вариантите се въртели около Людмила Елкова, Даниела Бобева и Кирил Желев

Областните управители - битката продължава

До вчера следобед в БСП са имали седем "твърди" имена за областни управители, но късно вечерта номинациите за управители на Кюстендил и Перник са предизвикали спорове и в крайна сметка са останали неуточнени, разказаха участници в заседанието на ръководството на БСП. 

По тяхна информация със сигурност постове щели да получат най-дългогодишният общински съветник на социалистите в столицата и настоящ депутат Росен Малинов за София-град и вторият в кандидатдепутатската листа в Кърджали Бисер Николов (управител на местния клон на Първа инвестиционна банка).

Сигурните имена от ДПС са Емил Иванов ( ивш кмет на Своге и втори мандат депутат от движението) за София-област,Насуф Насуф за Силистра и Емел Расимова за Търговище. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати