2 Май 2024 г. Четвъртък

Обвиниха Цветанов

2013-06-12 12:40:51

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е с повдигнато обвинение за неупражнен контрол при използването на специалните разузнавателни средства (СРС-та). Обвинението му е по чл. 258 от НК, според който"длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление". 

Наложена му е мярка подписка.

 

Никой не е използван за незаконно използване на СРС-та. „Няма установено нерегламентирано използване на такива средства", подчерта той. Още по-неясно е какво престъпление са извършили другите обвиняеми.Цветанов излезе от прокуратурата с усмивка на лицето, която не свали през цялото време, докато адвокатът му коментираше.„Аз оставам много изненадан от повдиганото обвинение, тъй като няма доказано незаконно използване на СРС-та. Такова обвинение няма повдигнато на никой от останалите обвиняеми", заяви адвокатът му Менко Менков.

Той подчерта, че обвинението няма нищо общо с незаконното подслушване, което го навежда на мисълта, че всичко това се прави само за да се повдигне някакво обвинение. 
Никой не е използван за незаконно използване на СРС-та,увери юристът. 

Адвокатът се оплака, че не са им били предоставени никакви материали от досъдебното производство, както и никакви доказателства, въз основа на които Цветанов е обвинен. „Не можем да гадаем какво има в делото, но е категорично, че това деяние е несъставомерно и не може да съставлявапрестъпление въобще", подчерта той и допълни, че двамата с клиента му държат да се запознаят с материалите.

По думите му на този етап от прокуратурата са отказали да разпитват бившия министър пред съдия. Бившият вътрешен министър пък ще се въздържи да дава обяснения в рамките на досъдебното производство. Той обясни, че не е чел папките по делото в секретното деловодство на парламента, защото е на мнение, че  е редно да го направи с адвоката си.

 

Тази сутрин Цветанов  пристигна за разпита си в специализираната прокуратура 5 минути преди уречения час в 10 ч., като уточни, че ще говори на излизане от там. 
Припомняме, бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ е викнат на разпитан в Специализираната прокуратура във връзка със започналото производство срещу него.

„Всичко, което започва, е тенденциозно", заяви той, запитан за започващата нова проверка за имотното му състояние.

Ексвицепремиерът дойде в прокуратурата придружаван от адвокат Менко Менков, който е познат от доста знакови дела. Припомняме, юристът защитаваше братя Галеви. Той представляваше и бизнесмена Марио Николов, подсъдим по делото „Сапард", по което всички обвинени бяха оправдани. Менков е адвокат и на основния свидетел Георги Цветанов по делото "Октопод" срещу Алексей Петров.
Накратко бившият МВР министър обясни защо се е спрялименно на този адвокат. Той посочи, че се е уверил, че Менков е един от най-добрите юристи в България, след като е проверил лично и се е допитал до свои колеги и приятели.

"Не знам кои са му клиентите", отсече бившият шеф на МВР. От своя страна Менков категорично заяви, че няма конфликт на интереси в това, че е поел защитата на бившия премиер.

 

Цветанов остана едва 5 минути при спецпрокурорите и излезе без обвинение. Оказа се, че прокурорите са сменили мястото на призоваване и сега той трябва да отиде в Софийска градска прокуратура.

На излизане бившият МВР шеф за пореден път заяви, че не се чувства виновен за нищо. 

Цветанов посочи, че не е запознат със започналата данъчна проверка и уточни, че е разбрал за нея от медиите. Той припомни, че при предишната такава, когато е бил проверяван като физическо лице, както и семейството и близките му, е дал възможност резултатите да бъдат публично оповестени.

Като несериозно Цветанов определи казаното вчера от Волен Сидеров, а именно, че Мишо Бирата е бил убит по негова поръчка.

 

В крайна сметка разпитът на съдия на Цветанов не се състоя. Местенето му от зала в зала продължава.

Запитан дали се чувства специален от всичките тези „разходки"„Явно съм специален".

След импровизирания брифинг „гонката" на Цветанов с медиите продължи и слизайки надолу по стълбите той имаше възможността за пореден път да обясни как през целия период като министър е работил за държавата и е полагал максимални усилия за ограничаване на организираната и битова престъпност.

Той не скри тревогата си от информация, която е прочел през последните дни, а именно, че през последните няколко месеца в сравнение със същия период на миналата година само в София се наблюдава скок на престъпността със 17%.

Малко преди да напусне Съдебната палата бившият вицепремиер сподели и нещо, което е установил, след като вече не е вътрешен министър. Някои хора в държавата са много силни и въпреки, че не са на определени възлови позиции,имат ресурс, заяви Цветанов.

 

 

По-рано, Цветанов отказа да коментира и пред журналистите в парламента дали очаква днес да му бъде повдигнато обвинение за нерегламентираното използване на СРС-та.Броени минути преди 10 часа, когато бе насрочено изслушването му в специализираната прокуратура,ексвицепремиерът излезе от сградата на НС с обещанието да отговори на всички въпроси на медиите, едва „след като се прибере".

Въпреки големия журналистически интерес дясната ръка на Бойко Борисов отказа да отговори дали го притеснява факта, че отново ще бъде правена ревизия на имотите му. Още преди началото на заседанието на парламента, Бойко Борисов и Цветан Цветанов преминаха през кулоарите на НС,съвещавайки се шепнешком.

Миналата седмица Цветанов подаде заявление, с което се отказва от имунитета си като народен представител.Имунитетът му бе поискан от прокуратурата след като бе подновено делото за незаконните подслушвания, осъществявани от МВР по негово време.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати