19 Април 2024 г. Петък

БСП ще се бори с младежката безработица

2013-06-12 09:29:52

"Заетост срещу по-ниски осигуровки. БСП ще се бори с младежката безработица чрез данъчни облекчения за компании, които наемат безработни до 29-годишна възраст", пише на първа страница "Капитал Daily".

В интервю за "Труд"Младежката безработица е най-тежкият проблем на пазара на труда. Младите си намират работа по-трудно дори и от хората в предпенсионна възраст. В същото време е илюзия да се смята, че ще решим младежката безработица с по-бързото пенсиониране на възрастните работници. Няма такава пряка връзка.

Младите и възрастните работници не се конкурират за едни и същи работни места. Не разбирам защо си затваряме очите и за следния проблем. Работник с 30-40-годишен опит и с изградени трудови навици, като излезе в пенсия, става много по-ценен за работодателя, отколкото младия работник. Защото пенсионираният опитен работник е готов да работи при условия, които непенсионираният не приема."

Нейков напомня, че има не лошо предложение - от 2014 г. да бъде създаден специален инструмент за насърчаване на заетостта на младите и поощряване на работодателите да ги назначават. "Философията на този инструменте всеки, който завършва съответната степен на образование, да влезе в информационните системи на пазара на труда в съответната държава. И ако този млад човек в рамките на 6 месеца след завършване на образованието си не си намери работа, задължително да му бъде предложена работа заедно с допълване на квалификацията му в продължение на поне 1 година. После, като отиде при новия си работодател, този човек ще има известен опит и изградени навици и ще е конкурентноспособен на пазара на труда. Тази идея има голям потенциал", смята бившият министър.

"Не виждам помощи за работещите бедни", подчертава пред "Стандарт" президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Този мини социален пакет, с който започна властта, го приемам като първи позитивен знак, но крайно недостатъчен. В него не виждаме нищо за работещите бедни. В България 120-130 хиляди души са на минимална работна заплата, а по критериите на Евростат работещите бедни са около 600 хиляди. За тях трябва да има отстъпки. Ние сме предложили минималната работна заплата от 1 юли да се увеличи от 310 на 340 лв.", аргументира се Димитров.Под заглавие "Как да върви бизнесът, щом харчи за информиране на чиновниците 1,5 млрд. лв." "24 часа""">"Почти една пета от абитуриентите остава без диплома", алармира в заглавие "Сега". 10 150 ученици са изкарали слаба оценка на поне една от двете матури. С двойки и на двата изпита могат да се "похвалят" 1387 ученици. С безпрецедентен резултат от 0 т. и на двата теста са двама ученици от страната.

В друга статия "Сега"Труд" уточнява, че всеки пети седмокласник има двойка на изпита по математика. "Не можем да имаме брилянтно училище в пошло общество. Когато едно общество е болно, то и всичките му професионални среди и сфери страдат." До този извод достига историкът Андрей Пантев в интервю за "Новинар". "Смятам, че до голяма степен това невежество, което намираме днес у повечето млади хора, се дължии на обстоятелството, че живеем в компютърен и технологичен век. Сега за всички компютрите, интернет, технологиите са голяма благодат и основно средство за комуникация. В стремежа си да опознават все повече и повече техниката, тези млади хора забравят какво е есенен дъжд и т.н. Цялата им идея и стремежи са в компютърните информации, които е знайно, че не винаги са точни. Всички познаваме деца, които са на "ти" с компютрите още на 10-12 години, но същевременно и на 20 г. правят правописни грешки. Според мен това е еднопосочно, едностранно и ограничаващо развитието на мисълта занимание. Компютърът е прекрасно нещо, но не е редно да отдадеш младостта си само на него", съветва историкът.

"Икономическият успех започва от... чина", се посочва в анализа на "Сега". Ако погледнем пенсионната система и застаряването на населението, очевидно е, че все по-малкото работещи трябва да произвеждат все повече, за да осигуряват старините на пенсионерите. Това изисква по-висока производителност, а тя е постижима само чрез повишаване на нивото и обхвата на образованието и повече инвестиции в производствени активи. Само инвестиции във физически капитал /машини, оборудване и технологии/ не могат да решат проблема. Заедно с обновяване на оборудването и технологиите има нужда и от съответно приспособяване на нивото на квалификация и образование. Едното не може да върви без другото, сочи докладът на групата независими икономически анализатори.

В отговор на въпрос за "24 часа" Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, дава друг пример за ощетяването на българския бизнес от администрацията. По думите му Агенцията по вписванията, съответно Търговският регистър, се е превърнала в приходна агенция. "Годишно около 50 млн. лв. са иззети от бизнеса, за да регистрира същите документи, предоставени на НСИ и НАП. Странен държавен рекет! Друг пример. Няма никаква логика различни общини или райони в големите градове да събират различни такси за една и съща услуга."

За да се задвижи икономиката трябва да се насърчава вътрешното потребление, а оттам и и производството. Но не да се харчат пари. Хората имат несигурност в бъдещето, затова ще гледат да ги скатаят. Затова трябва да се повиши сигурността, тогава хората ще си позволят да потребяват повече за сметка на спестяванията, категорично заявява в интервю за "24 часа" финансистът Стоян Александров.

Пред "Телеграф" португалският писател Жозе Родригеш душ Сантуш споделя мнението, че финансовата криза може да се пребори с външни инвестиции. "Като държави трябва да направим страните си интересни и привлекателни за хората, които имат пари - да дойдат тук и да отворят производство в страните ни. България има две предимства - хората са образовани и имате ниски данъци, с които се облага бизнесът. Ниските данъци винаги привличат инвеститори, а пък образованите хора са интересни като работна ръка. Проблемът е, че сте малък пазар и сте доста в периферията", отбелязва писателят.

"ГЕРБ наложиха авторитаризъм, отблъснаха инвеститорите", смята Метин Казак, евродепутат от АЛДЕ-ДПС. В интервю за "Монитор"През последните години инвеститорите бяха отблъснати и това доведе до масовото обедняване на хората. Затова и напрежението ескалира и обществото показа публично недоволството си. Очакването за промяна сега е много важно. Според мен стъпките, които предприе новото правителство, са насочени точно в тази посока и те трябва да бъдат подкрепени, а не бойкотирани."

Според челото на "Телеграф" хиляди мъртъвци трупат сметки. Регистрите на НАП, електроразпределителните дружества, мобилните оператори и куп други институции и фирми са пълни с имена на покойници, които продължават да получават известия за дължими суми.

Ловци на дългове от Румъния навлизат у нас, анонсира във водещата си новина "Стандарт". Една от най-големите колекторски компании в страната ни "Фронтекс" вече е собственост на фонда за дялови инвестиции Emerging Europe Accession Fund, които са с капитал от северната ни съседка.

Сградите в българските ромски махали ще бъдат узаконени със специална поправка в Закона за устройството на територията, която ще бъде факт до 3 месеца, информира на първа страница "Труд". Тъй като тези жилища не отговарят на нормите за застрояване, на общините ще се разреши да се правят специални подробни устройствени планове на гетата, които да вкарат в законови рамки съществуващото.

В интервю за "Дума"Основната причина да внесем искането за промяна в закона е, че ако заповедите за премахване бъдат изпълнени, няма да настъпи някаква кой знае каква справедливост към определени български граждани, които са визирани в тях. пИскам обаче дебело да подчертая, че нашият мораториум не е решение на проблема с незаконните постройки за жилищни нужди, а има само временно действие до промяната в сега действащото законодателство. До момента има влезли в сила над 2500 заповеди за премахване на различен тип строежи, като голяма част от тях имат нужда от допълнително обосноваване. Фокусът на мораториума е върху жилищните сгради, които се ползват постоянно от своите обитатели и по същество представляват единствено жилище. За 2011пг. има издадени 298 такива заповеди, от които 96 вече са премахнати, а 202 са в процедура на премахване. През 2012 г. имапиздадени общо 132 заповеди, от които са премахнати 46, а 86 са в процедура на премахване.

Над 600 000 души на ден ще вози софийското метро през 2018 г. Амбициозната прогноза прави пред "Преса" директорът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Предпочитащите в моментапподземната железница - малко над 300 000 души, ще скочат двойнопдо пет години, след като станат готови двете отсечки до летището и Бизнес парка в "Младост 4", третият диаметър от "Ботевградско шосе" до "Овча купел" и разширението до "Черни връх" от "Джеймс Баучър" до ул. "Сребърна".

"Преса" цитира статистика, според която престъпността е скочила със 17 процента. Регистрираните престъпления в София за първите пет месеца от годината са с 1361 повече, в сравнение с 2012 г. От януари до края на май в столицата службите са отчели 9340 престъпления, а за същия период миналата година те са били 7979.

Парите, които здравната каса отпуска за талони за изследвания и рентген, свършиха в цялата страна, алармира на първа страница "Преса". Още от средата на май джипитата са надвишили стандартите за изпратени пациенти за кръвни картини, микробиология и образни изследвания. Ако сега някой се разболее от пневмония или си изкълчи глезена, трябва да си плати от джоба за рентгенова снимка.

Известният писател Дан Браун научил от българските си издатели, че съществува и източноправославна църква, анонсира на първа страница "Новинар". Това се е случило по време на международна среща. Заинтригуван, Браун поръчал да му изпратят текст, с който да запълни празнината в знанията си. Задачата вече е поверена на отец Николай Георгиев. Дан Браун е приел покана да дойде в България и това ще се случи най-вероятно през 2014 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати