26 Април 2024 г. Петък

БСП: Сидеров да оглави комисията "Антимафия", защото "Атака" никога не е управлявала

2013-06-11 21:11:14
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е поискал да оглави Парламентарната комисия за борба с корупцията  и конфликта на интереси и БСП е съгласна. Това стана ясно от думите на председателя на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес. Според Станишев има основание "Атака" да ръководи тази комисия, тъй като нигога не била в управлението и няма кого да покрива. 

В същото време на журналистически въпроси за помощта на "Атака", с която беше избран кабинетът "Орешарски", (Сидеров осигури кворума за заседанието, макар да гласува против правителството) Станишев препращаше към 2009 г., когато "Атака" подкрепи правителството на Бойко Борисов. "Две години и половина те подкрепяха правителството", каза Станишев. 

Лидерът на БСП повтори тезата си, че Сидеров няма да влезе в сценария на ГЕРБ за неработещ парламент и нови предсрочни избори. "Очвидно "Атака" няма интерес от това и спрямо ГЕРБ има последователно поведение. Сидеров винаги е казвал, че няма да позволи връщането на ГЕРБ на власт", посочи Станишев. 

Добави, че партията му има огромни идеологически разминавания с "Атака" и двете партии никога няма да влязат в коалиция. 

Към края на мандата на миналия парламент мнозинството създаде по инициатива на Яне Янев от РЗС временна комисия за разследване на корупцията от началото на прехода до управлението на тройната коалиция. Оглави я Яне Янев като основно се занимаваше именно със случаи от времето на тройната коалиция. 

В предишното Народно събрание имаше и Постоянна комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.  В нея участваше по един представител от всяка парламентарна гурпа, а председателството беше на ротационен принцип. 

Станишев декларира, че е готов да се откаже от имунитета си, за да продължи разследването срещу него за изтичане на класифицирана информация. Днес пред вестник "Сега" говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че Станишев е един от петимата депутати, на които вероятно им предстои разследване.  Лидерът на социалистите се беше отказал от имунитета си и в предишния парламент във връзка с този случай. 

В същото време Станишев се изненада от констатацията на прокуратурата, че няма престъпление в разговора на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов,  бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов. Според него става въпрос за търговия с влияние и възпрепятстване на правосъдието. Посочи, че и при скандала със записа  от разговора на шефа на "Митниците" Ваньо Танов и Борисов по адрес на вече покойния Михаил Михов - Мишо Бирата, прокуратурата отново не била открила престъпление, но според негова информация проверката е възобновена. 

Попитан дали партийното ръководство е коментирало днес назначения на зам.-министри и областни управители, Станишев каза, че Изпълнителното бюро не е мястото за такива неща. Уточни, че получил информация без да посочва от кого, че в днешният ден голяма част от обсъжданията са  приключили. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати