Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 17
Начало arrow Икономика arrow Драгомир Стойнев: Губим 1,5 млрд. лв. поради таксата за пренос на ток

Драгомир Стойнев: Губим 1,5 млрд. лв. поради таксата за пренос на ток

  Print E-mail
2013-06-11 11:38:19
източник: money.bg

Политическо решение за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене" няма. Кабинетът „Орешарски" не е водил преговори, държавата в момента няма финансова възможност да осъществи проекта и на този етап той няма развитие, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Тази сутрин" по bTV.

„Такова решение може да вземе само българското Народно събрание," подчерта многократно министърът.

Рестартирането на проекта за строителство на втора атомна централа бе основен стълб в икономическата част от предизборната кампания на БСП. Техните партньори в парламента, които също подкрепиха кабинета на Пламен Орешарски - ДПС, обаче са против идеята. Двете партии имат общо 120 депутати в Народното събрание, което им позволява да приемат решения, но консенсус по въпроса за „Белене" е трудно да се прогнозира.

Рекет или „нормални взаимоотношения"

Драгомир Стойнев коментира иска на стойност 872 млн. евро, внесен в Арбитражния съд в Женева от руската компания „Атомстройекспорт" заради отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене".

„Не бих го нарекъл рекет, а нормални взаимоотношения между две дружества - НЕК и „Атомстройекспорт". Ние ще внесем контраиск и ще оспорваме тази цена. НЕК ще опише в иска и това, което руската страна дължи на България," посочи енергийният министър. Той увери, че в спора България ще бъде представлявана от реномирана адвокатска компания, наета от кабинета „Борисов". Той обаче не разкри коя е тя, нито колко струват услугите й, с аргумента, че тази информация е търговска тайна.

Приоритет - без промяна в цената на тока

Приоритет на правителството в следващите месеци е запазването на цените на тока на същите нива, обяви министърът, без да споменава възможности за евентуално намаляване. „Има искане за увеличаване с 40%. Въпросът обаче е не колко искаш, а колко може да понесе българският народ," подчерта Стойнев.

Той показа схема с цените на електроенергията от различните производители, изтъквайки, че токът от АЕЦ „Козлодуй" струва 44 лв. за киловатчас, а от фотоволтаици - 699 лв. за киловатчас.

„Имам воля да променя модела, защото съм положил клетва пред българското общество," декларира министърът. Той обаче изтъкна, че държавата не може да развали едностранно договорите с ВЕИ производителите. „Трябва да седнем на маса с тези производители и да решим какво правим - постигаме компромис, или системата се срива и производствата фалират," допълни той.

„От политиката на правителството зависи да създадем условие да няма увеличение на цената на тока. За съжаление нашата държава е сключила дългосрочни договори против обществения интерес," посочи министърът.

По думите му, който е сключил тези договори, е предал обществения интерес. Драгомир Стойнев обаче отказа да посочва поименно виновници за ситуацията в енергетиката.
Той коментира уклончиво идеята за ток на две тарифи, лансирана от лидера на БСП Сергей Станишев и подета в последствие от премиера Пламен Орешарски. „60% от българите са енергийно бедни, аз искам подпомагане за тях," заяви Стойнев и посочи, че няма отказ от намерението за въвеждането на двете тарифи - токът да се таксува по-евтино при по-ниско потребление.

1,5 млрд. загуба от такса пренос

Само за миналата година България е ощетена с 1,5 млрд. лв. заради такса пренос, която прави енергетиката ни неконкурентноспособна на международните пазари, обяви още Драгомир Стойнев.
„От производител на ток България се е превърнала в транзитна държава за пренос на ток от Румъния към Турция," констатира министърът.
„Ако на българската енергетика се позволи да изнася ток, ще има работа за миньорите и няма да има ограничения на мощностите," категоричен е той. По думите му, отмяната на таксата зависи от ДКЕВР. „Ако трябват и допълнителни законодателни промени, ще ги приемем," посочи той, въпреки че това зависи от парламента, а не от изпълнителната власт.

Трайно решение за ВМЗ

Като икономически министър Драгомир Стойнев наследи и кризата във ВМЗ - Сопот, където работниците отново заплашиха с протести заради неизплатени възнаграждения.
„Краткосрочните мерки няма да спасят това предприятие, няма да съм като предишното правителство, което даваше само обещания на служителите," посочи министърът, според когото в момента ВМЗ не работи заради липса на поръчки, а България трябва да възстанови пазарите, на които е имала силно присъствие в миналото.
В тази насока е и приоритетът на Драгомир Стойнев за капитализиране на външната политика на България - представителите на страната по места да взаимодействат с работодателските организации и да казват къде има пазари.

За тютюнопушенето

Като икономически министър Стойнев коментира и отново повдигнатия въпрос за либерализация на забраната за пушене на обществени места. Той предложи въпросът да бъде поставен на референдум заедно с изборите за Европейски парламент догодина.
„Дотогава нека процедурата да се опрости - всеки ресторантьор да реши дали да раздели помещенията за пушачи и непушачи. До лятото на 2014 г. хората ще могат да преценят дали е по-добре да се пуши на закрито, или не," обясни Стойнев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?