26 Април 2024 г. Петък

Искат 25 г. затвор за Заека, присъдата му ясна на 12 юни

2013-06-10 19:29:00

Доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години затвор, поиска окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов за подсъдимия за убийството на 17-годишната Мирослава Николова - Марио Любенов.

Присъдата му обаче ще стане ясна и прочетена на 12 юни в 14 часа, макар днес Заека да призна за отвличането и убийството на момичето и да настоя за съкратено следствие.

Пред магистратите Любенов обяви, че иска бърз процес, защото не можел да издържи очертаващото се продължително дело - с разпит на много свидетели и вещи лица.

От експертизите по делото стана ясно, че отвличането и убийството на Мира са добре обмислени и планирани.

В лицето на Мирослава Марио намерил лесната жертва, а в лицето на самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо - материално притиснат съучастник.

 

Освен това на компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро, за да бъде пуснато момичето.

Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност.

Според обвинението Заека и Чочо са похитили Мирослава на 7 ноември 2011 г., докато се прибирала вкъщи след тренировка.

Те я убили същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвени стоманено въже, а Стоев е упражнил физическа сила, за да помогне на авера си в извършване на деянието.

Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев.

Днес адвокатът на родителите на убитото момиче Анани Константинов пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото обществото ни се нуждае от справедливост.

"Човешкият живот е зачеркнат с лека ръка, с безмилостна жестокост", посочи той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати