20 Април 2024 г. Събота

Ексминистри за слухтенето: Не чух, не видях, касетки не въртях!

2013-06-10 17:56:06

Емоционалната категория „усещане, че съм подслушван“ не ми е позната. Така депутатът и ексминистър от правителството на ГЕРБ Томислав Дончев коментира продължаващия скандал, свързан с обвиненията за  нерегламентирано подслушване на членовете на кабинета на Бойко Борисов от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Докато съм говорел, сменяне на касетки не съм чувал, иронично допълни Дончев. Касетки не съм чувала, флашки също, влезе в тона и ексрегионалният министър и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова. Ексминистрът на транспорта, който в момента също е депутат - Ивайло Московски, пък шеговито коментира, че понякога се чувствал притеснен, когато говорел по телефона, но това се дължало на това, че жена му се навъртала около него.

Поводът за коментарите на бившите министри стана поредната порция от критики на бившия им колега Мирослав Найденов, който през уикенда по Нова телевизия отново обяви, че всички министри от кабинета „Борисов“ са били подслушвани и е имало шумни скандали на тази тема.

Дончев потвърди, че имало чести скандали, но те били основно на професионални теми - структуриране на бюджета и други дейности на правителството. 

На пресконференция днес от ГЕРБ се съсредоточиха в това да коментират коментарите на правителството и на БСП относно наследството на кабинета „Борисов“. Дончев започна с уточнението, че всеки нов кабинет разполага със 100 дни толеранс и заяви, че ГЕРБ нямат намерение да правят политически атаки. „Основната цел е информация, защото истината е важна“, посочи Дончев. Той определи като доста смущаващи коментарите на вицепремиера Зинаида Златанова, че има опасност България да загуби евросредства.

 

Дончев се върна на старите хвалби от Брюксел за правителството на Бойко Борисов и направи сравнение на усвояването на средствата по време на управлението на ГЕРБ и по време на управлението на тройната коалиция. „Досега през 2010, 2011 и през 2012 г. България си е изпълнявала годишните цели и не е губила средства“, категоричен беше Дончев. По негови думи коментарите на Златанова могат да се тълкуват като „застраховка за бъдещи управленски неудачи“. 

Той обясни още, че подобни коментари могат да имат много негативен ефект както в Брюксел, така и на местна почва. „Не бива към средата на годината цялата система да се зарежда с подобно малодушие“, коментира Дончев. Той се върна и на изказванията на Златанова относно готовността на страната ни за следващия програмен период, която коментира, че предишното правителство не си е свършило добре работата и страната ни не е подготвена. При целия този арсенал да се говори колко е неготова страната, е много смущаващо“, заяви Дончев. 

Той призова управляващите да кажат каква е визията им за бъдещото развитие на страната и да спрат с коментарите за наследството. „България не може да си позволи ауфтакт“, направи музикална метафора Дончев. 

Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов също остро разкритикува „апокалиптичните картини“, които чертаело правителството. По негови думи това, от една страна, показва недалновидност от гледна точка настроението на хората, а от друга гледна, показвало късата памет за това до какви състояния е докарвало БСП страната по време на свое управление. 

Според Горанов било силно неприемливо да се внушава, че заемът, който правителството на Борисов изтегли, за да направи авансови плащания към земеделците, представлява някаква невероятна тежест за страната. По думите му Станишев представял и манипулативни данни относно изпълнението на бюджета. „Бюджетът за 2013 г. върви по-добре от този за 2012 г.“, категоричен беше Горанов. 

Според бившия зам.-министър чертаенето на лоши сценарии е опит да се даде обяснение на хората „защо благоденствието ще бъде отложено за неопределено време“. Той се върна и на коментарите на БСП относно голямата контрабанда, която е имало по време на правителството на Бойко Борисов. Горанов посочи, че сега кабинетът „Орешарски“ имал невероятната възможност да се справи с тази контрабанда и с пресичането й да преизпълни бюджета за 2013 г. 

Горанов отправи и доста иронично предложение ктм новото правителство „Могат да наемат Емил Димитров като консултант“, изтъкна той очевидно по повод изявленията на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който в свое интервю заяви, че по време на управлението на ГЕРБ е имало огромна контрабанда. 

Бившият икономически министър Делян Добрев пък се върна на темата за АЕЦ „Белене“. „Не мисля, че на някого е ясно каква е позицията на правителството за „Белене“, изтъкна той. 

Добрев обаче за пореден път нападна Орешарски за изказванията му по повод делото, което Русия води срещу България. Той ги определи като вредни и неприемливи. Всяко нещо казано най-вероятно ще бъде използвано от руската страна, предрече Добрев. 

Ивайло Московски също поддържаше тезата на колегите си, че сегашните уоправляващи ще се опитат да направят всичко възможно да финансират „популистките“ си действия. Той обаче много по-далеч, като обясни, че сегашното правителство ще направи опит умишлено да саботира „циливизационния избор“ на страната ни България да бъде градена, а не рушена и грабена.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати