16 Април 2024 г. Вторник

Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

2013-06-10 09:51:11

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

 

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати