28 Март 2024 г. Четвъртък

Имунитетът на петима депутати може да бъде поискан

2013-06-10 08:50:13

Срещу петима депутати се водят наказателни дела и това може да е повод на тях също да им бъде поискан имунитетът, както се случи с Цветан Цветанов. Днес се очаква главният прокурор да поиска имунитета и на депутата от ДПС Петър Ангелов. Проверките продължавали и е възможно да излязат и други имена, казва в интервю за "24 часа" изпълняващият длъжността градски прокурор на София Евгени Диков. Трудността идва от това, че някои от делата са образувани срещу неизвестен извършител или срещу други лица и в хода на разследването се установяват доказателства за неправомерна дейност на депутат. Делото срещу Цветанов ще бъде внесено до месец-два в съда, прогнозира още Диков.

Със собствен зам. главен прокурор за лична употреба се е уредил Цветанов, твърди под глава "Телеграф"Ако не сте с мен, Цветанов и ГЕРБ, тежко ви, като стана главен прокурор след 6 месеца."

"Няма механизъм срещу организираната престъпност, свързана с държавата", отбелязва в интервю за "Капитал Daily" Стефан Попов, от фондация "Риск Монитор". "Това, което наричаме организирана престъпност, е комбинация между политика, бизнес и криминалност. В България симбиозата на криминалност и държава само преминава от една форма в друга. По принцип всеки следващ силов министър е в състояние да предоговаря отношенията си с криминалния свят. В този смисъл роенето на много институции, които се занимават с криминалния свят, е безпредметно. ДАНС като антикриминална служба, БОРКОР с това неистово име, изключително агресивният закон и съответно агенция за конфискация на имуществото - роят се институции, които в условията на полукриминална държавност са обременени от риск. Няма дефинитивна гаранция, че те са по принцип и завинаги на страната на почтената държава срещу престъпния свят", твърди Попов. Според него твърдението за прекомерна концентрация на власт в МВР има частично основание.

"Прокуратурата е залята с мои сигнали. Самата аз правя непрекъснати проверки и при най-малко съмнение искам или отстраняване, или сезирам компетентния орган", заявява в интервю за "Труд" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя не смята да променя досегашния си стил на работа, който се базира върху "отвореност, прозрачност, диалог с гражданските организации"Реализирането на големите проекти за града в голяма степен зависи от партньорството с правителството. Особено на европейските проекти. Резултатите от отличното партньорство с предишното правителство са видими за хората. Аз съм диалогичен човек и моята задача е това да продължи и ще направя всичко възможно. Поискала съм среща с премиера Пламен Орешарски."

Няма лимит колко пъти премиерът може да лети с правителствения самолет. "По данни на бившия финансов министър Симеон Дянков за 2011 г. са извършени 106 полета за 8 400 000 лв., което означава, че за един полет средно са дадени по 80 000 лв. Това е все едно да летиш с ракета", анонсира в интервю за "Преса" шефът на комисията за Авиоотрияд 28 Венцислав Лаков. Тойобвинява бившите управляващи, че в момент на криза са разходвали толкова много средства и не са правили опити за икономии.

"Искам да върна престижа на армията", обявява пред "Стандарт" новият военен министър Ангел Найденов. "Искаме да гарантираме една стабилност и предвидимост на военната служба. Нужна е и моралност във взаимоотношенията. Много често случващото се в българската армия, а ние сме свикнали да го наричаме реформа, се изразява в чисто механично съкращение. В тази несигурност е естествено хората да предпочетат тогава, когато имат гарантиране на обезщетенията, да напуснат", коментира Найденов.

"Труд" алармира за имигрантска вълна при Свиленград. По петима нелегални бежанци хващат всеки ден граничните ни на браздата в Турция. "Миграционният натиск е пиков, тенденцията е за двойно увеличение спрямо миналата година", уточнява началникът на граничния полицейски участък в Свиленград Георги Калайджиев. От януари до 31 април граничните полицаи са заловили 595 нелегални. Само през май са задържани 126 души. За сравнение през цялата 2012 г. на т.нар. зелена граница са хванати 796 човека.

Поне 4 пъти повече седмокласници са изкарали двойки на изпитите по български език и литература и по математика, съобщава под глава "Сега". Слаби оценки по езика са получили 2178 ученици, показват предварителните резултати в 7 от общо 28 области /София, Варна, Пловдив, Разград, Стара Загора, Бургас, Велико Търново/. За сравнение миналата година двойките по български език и литература в цялата страна бяха 581. Сривът е още по-драматичен в сравнение с 2011 г., когато "летвата" не са прескочили 375 седмокласници.

Според челото на "Дума" "Кабинетът "Борисов" нямал стратегия за европарите". В тази връзка правителството на "Орешарски" започва спешни консултации за новите оперативни програми за следващия програмен период 2014-2020 г., информира "Сега". Правителството ще ревизира както заложените приоритети, така и структурата на финансирането. Това се разбра от изявления на премиера Пламен Орешарски и вицепремиера за еврофондовете Зинаида Златанова. Голяма част от документите, които кабинетът ще преработва обаче, в момента не са публични."Големият проблем в селското стопанство не са субсидиите, а липсата на ясна политика," заявява пред "Новинар" Явор Гечев, депутат в 42-рото Народно събрание. "В момента по програмите САПАРД, и за развитие на селските райони са влезли в страната ни около 10 милиарда лева. Същевременно обаче брутният национален продукт от земеделие не се е повишил. Има малки постижение в секторите зърнопроизводство, където и механизацията е добра, и в оризопроизводството. Ако обаче се наливат толкова милиарди, колкото казах преди малко, и ефектът е почти нулев, то е повече от ясно, че водената политика не е правилна. Затова нашата амбиция трябва да бъде еврофондовете да бъдат усвоявани по-ефективно", посочва Гечев.  "По европейската Оперативна програма "Транспорт" за периода 2014 - 2020 г. се дава много по-голяма тежест на жп транспорта. Приоритет се дава за сметка на пътищата и магистралите. Дава се приоритет и на интермодалните терминали, които свързват различните видове транспорт." Това обявява в интервю за "Телеграф" министърът на транспорта Данаил Папазов.

Железниците стават приоритет номер едно в сектор транспорт, посочва и пред "Труд" ресорният министър. Към днешна дата задълженията на холдинга са 709 милиона лева. "Те са всевъзможни - към банки и фирми. Към момента 154 милиона лева са в просрочие. Към финансови кредитори общите задълженията са за 484 млн. лева. Освен това задълженията за ползване на релсите към Национална компания "Железопътна инфраструктура" са огромни.

Същото важи и за голям брой доставчици на резервни части и материали. Тази ситуация ме изненада"Искам да спра приватизацията. Категоричен съм, че не е сега моментът за това. Не е тайна, че дори и да успеем да продадем компанията, сумата, която ще получим, ще бъде недостатъчно голяма, за да покрие задълженията. Пак ще останат едни 300-400 млн. лева. Затова за мен е много по-важно това дружество, в което има огромен персонал - над 10 000 души, първо да се стабилизира и преструктурира." "При сегашния темп на работа на пътнически превози, дори завишен със сто процента 36 години ще са нужни за изчистването на тези дългове", коментира пред "Телеграф" министърът на транспорта.

"В Брюксел се изпита облекчение, че България сформира бързо правителство и преодоля патовата ситуация в парламента", подчертава в интервю за "Преса" еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й много от мерките в програмата на кабинета"Орешарски" звучат разумно и могат да се реализират. "Основната препоръка на Европейската комисия към България в момента е да се продължи курсът на макроикономическа стабилност. Брюксел ясно отчита, че постигнатото от България в тази посока е дори повече от това, което сме заложили. Благодарение на нея някъде от началото на 2012 г. действително ние се оказахме в положение, в което можем малко повече да харчим. Но въпросът е за какво да се използват те и това много внимателно трябва да се обмисли. Такива средства трябва да бъдат инвестирани в мерки, които стимулират вътрешното потребление и растежа", съветва Георгиева.

Приходите в хазната от данъка върху лихвите по депозитите за първите 3 месеца на тази година са едва 15.5 млн. лв., сочи статистика БНБ, отразена от "Сега". Според анализаторите на банката има сериозен риск да не бъдат изпълнени предвидените от Министерство на финансите приходи от 132 млн. лв. При това темпо в края на годината данъкът ще бъде два пъти по-малко от планираното. Нова тенденция при кредиторите - банките свалят лихвите по ипотечните заеми, с които се купуват жилища тяхна собственост, отбелязва "24 часа". Офертите важат и в случаите, че се придобива имот в сграда, която са финансирали. Намалението е с до един процент от стандартните условия, но се правят отстъпки и от таксите.

"Иде растеж на икономиката, но и на фирмените фалити", анализира за "24 часа" експертът Емил Хърсев. По думите му колкото по-неукрепнала е една национална икономика, толкова по-голям е делът на неуспяващите да издържат на конкуренцията.

България държи половината от златния си резерв /общо 39,9 тона/ в Англия. Кюлчетата са на съхранение в Бенк ъф Ингланд, пише под глава "Преса". Мащабният износ на златото започва още през 2002 г., а причината е то да се управлява "активно", за да носи по-добра печалба на страната. От 2008-а до сега количеството изнесено злато не се е променило, твърдят експерти.

"Купуваме по-скъп ток от този, който изнасяме", алармира пред "Сега" казва председателят на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори Константин Стаменов. "Няма магическо решение на проблемите в енергетиката. Затова трябва да се направи пътна карта за излизане от ситуацията. В нея трябва да е разписано стъпка по стъпка как да стане това. Либерализиране на пазара, спиране на кръстосаното субсидиране, навлизане на пазарни отношения при всички производители на електроенергия, включително при възобновяемите източници с въвеждане на зелени сертификати", категоричен е Стаменов. По думите му проблемите са много и не могат да се решат от днес за утре. "Има обаче и неща, които могат още днес да се решат, без да се правят законови промени, които ще отнемат време. Едно от тях е например да се предоговорят контрактите с двете американски централи "Марица изток 1" и "Марица изток 3". Да се огледат всички такси и да се изчистят от скрити субсидии, а те не са малко", посочва още експертът.

Борчовете за парно няма да бъдат товарени с лихви, извежда под глава "Стандарт". Това пише в новите Общи условия на "Топлофикация", внесени за одобрение в общински съвет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати