20 Април 2024 г. Събота

"На зъл орех - зъл прът" и скандирания „оставка“ в София

2013-06-09 16:49:40

Протестното шествие срещу кабинета "Орешарски" освирка Министерския съвет. Протестиращите скандираха "Оставка" и "Искаме касиране!". По данни на полицията са се събрали около хиляда души. В правителствената сграда се провежда среща на еврокомисар Кристалина Георгиева и премиера Пламен Орешарски. От Министерски съвет шествието потегли към Съдебната палата. Недоволните скандират "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци".

Протестиращи зовяха "Волене излез" пред централата на ДПС. Пред централите на БСП и на ДПС протестиращите останаха по около 15 минути. И на двете места има засилено полицейско присъствие.

По-рано пред парламента те издигнаха лозунг "На зъл орех - зъл прът". Присъстващите скандираха "Оставка", "И преди, и сега, БСП е мафия", "Червени боклуци", "Не на Белене". Най-голямо недоволство, освен към БСП, ДПС и кабинета "Орешарски" в изказванията на присъстващите има срещу "Атака" и лидера й Волен Сидеров, предаде „Фокус“.

 

Протестиращите са недоволни от идеята за рестартиране на АЕЦ "Белене", от социалната политика на кабинета "Орешарски", тъй катоувеличенията на майчинските били символични, а парите за първокласниците и за енергийни помощи нямало да стигнат до всички.

Протестиращите определиха правителството като зависимо от олигархични интереси.

Софийската организация на "Ред, законност, справедливост" обяви край на днешния си протест. Пред журналисти председателят й Георги Ганчев каза, че сутринта са се събрали повече от сто души пред централата на РЗС, но били оградени от хора, които са от "Атака". Ганчев поясни, че са получили оперативна информация от СДВР, че се готви провокация за тяхна сметка -хора, които да нарушат обществения ред  и да се отъждествят с РЗС. Предполага се, че хората, които ще извършват провокациите, са от "Атака", докарани били от Самоков, по непотвърдена информация - предлагани им били пари.

Директорът на Дирекция "Обществен ред и защита при бедствия" към Столична община Красимир Димитров, който отговаря за уличните прояви, митинги и събирания на открито, беше на мястото на протеста пред Народното събрание”. Столична община също е организирала охрана на протеста пред парламента.  Аз съм държавен служител и не може да ми се иска оставката. Мога да бъда наказан по преценка на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, отговори той на въпрос за исканата му оставка от "Атака" заради това, че миналата седмица протестиращите отидоха нерегламентирано пред централата на партията.

С изпълнение на химна на България завърши протестът срещу правителството на Пламен Орешарски в Пловдив. Около 40 пловдивчани преминаха на шествие по главната улица на града, като скандираха "Орешарски вън" и "Оставка". Те се обявиха още за касиране на изборите, против строителството на АЕЦ "Белене" и отмяната на пълната забрана за тютюнопушене. Протестът завърши пред сградата на Общината, а хората се уговориха другата неделя отново да се съберат, но в 18.00 часа.

Около петдесетина души се събраха на протест срещу правителството  и политически партии пред Общината във Варна. Хората издигнаха плакати срещу "Атака" и лидера им Волен Сидеров и срещу влизането на ДПС във властта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати