19 Април 2024 г. Петък

Зинаида Златанова: Нямаме приоритети за новия програмен период, предишното правителство не си е свършило работата

2013-06-09 12:56:13
Приоритети за новия програмен период (2014 – 2020 г.) няма, защото правителството преди нас не си е свършило работата. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването "Неделя 150" по Българското национално радио.

"Никой от нас няма приоритети, защото тези неща се изработват поне една-две години преди периода. Това не е свършено", поясни Златанова. И добави, че липсвали стратегически документи в секторите здравеопазване, образование, електронно правителство, облекчаване на бизнес климата. "Липсва ми цялостна визия, която предишното правителство не е изработило и на която тези стратегии трябва да стъпят", каза вицепремиерът.

Златанова каза още, че България е една от малкото страни, които ще получат пари в здравеопазването в рамките на следващия период, тъй като "Европейската комисия е проявила разбиране".

За да имаме защитими приоритети, ние трябва да кажем не само в Брюксел, но и на българските граждани какво смятаме да правим не само в близките четири, но и в близките седем години – това са поне две правителства, каза Златанова.

В последната година България изостава сериозно в усвояването на евросредствата, отбеляза вицепремиерът. Уточни, че рисковите проекти са на стойност 272 млн. евро. Не е задължително да загубим всичките тези пари, но е много вероятно да загубим голяма част от тях, каза Златанова.

По повод разискванията в Съвета на ЕС за писмото на министрите на вътрешните работи на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия срещу т.нар. социални туристи Златанова изтъкна, че по мнението на Европейската комисия няма как да бъде променен принципът на свободно движение в Европа, тъй като той е сред основните инструменти за борба с икономическата криза. "Няма да променим правила, които са в самата основа на евроинтеграцията", заяви Златанова и увери, че от 1 януари 2014 г. българските граждани ще имат пълен достъп до пазара на труда в целия Европейски съюз в съответствие с договора за присъединяване.

Правосъдният министър отбеляза още, че няма план в областта на правораздаването, различен от преодоляването на критиките в петгодишния доклад на Европейската комисия. Тя за пореден път изрази готовност да работи за отпадането на механизма за сътрудничество и проверка, с който България е поставена под наблюдение в областта на съдебните реформи и вътрешния ред.

Златанова обясни, че възнамерява да се консултира с неправителствените организации, които работят в областта на правосъдието, и заедно да потърсят поне няколко точки на консенсус, по които да се върви към реформа. Заяви, че няма намерение да търси промени в конституцията.

В отговор на въпрос на водещия Златанова каза, че не е усетила намеци от европейски партньори, че подкрепата от националистическа партия като "Атака" за новото правителство е неуместна. "Една партия, избрана в българския парламент по напълно демократичен път, и не очаквайте някой от чужбина да постави под въпрос това. Няма как еврокомисията да се намеси във вътрешните работи на една страна, провела демократични избори", заяви тя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати