20 Април 2024 г. Събота

Осман Октай: Доган и ДПС са част от холдинг за управление на управляващите, босът е Корпоративна банка

2013-06-09 12:53:15
"Всички говореха как Доган има медийни групировки, медийни холдинги, медиите на Доган. И сега се видя, че не медиите са на Доган, а Доган и партията са част от този холдинг за управление на управляващите." Това заяви пред "Нова телевизия" в интервю със Сашо Диков бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай, изключен от партията през 2001 г.  "Моделът "Доган" превърна партията чрез власт да бъде филиал за обслужване на обръчи, групировки итн.", обясни той.


Той загатна само, че "ако някой от службите проследи кои банки, къде политиците, властимащите имат кредитни отворени сметки и всеки месец се захранват тези кредитни сметки с кредитни карти, може да се направи  анализ на всичко това, което се случва и днес за съжаление".

Според Октай депутатът от ДПС Делян Пеевски, който в предишния парламент беше рекордьор по отсъствия, а сега присъства на повечето заседания и редовно се изказва от парламентарната трибуна, е деен докато се структурира кабинета. "Те демонстрират точно това, че са част от оформянето на правителството", каза той.

Той обърна внимание, че на първата банка в парламента до Местан стои Пеевски, до него Камен Костадинов, до него пък е стоял Христо Бисеров (беше избран за зам.председател на парламента - бел.ред.) и това показвало дистанцията на останалите турци в ДПС от ръководството. А Пеевски бил "поставен да контролира поведението на групата на ДПС" и да се случат определени неща докато се съставя правителството и разпределянето на кадрите. 

В началото на разговора Октай заяви, че ролята на Доган като почетен председател е била променена след нападението срещу него на конференцията на ДПС. Той твърди, че в Устава първо имало текст, който предвиждал никакво решение да не може да бъде вземано без негово съгласие, но след случилото се - това отпаднало.

За Лютви Местан 

"Сегашният лидер на ДПС Лютви Местан е новата "мъжка секретарка" на Ахмед Доган, както той се изрази за самоубилия се Ахмед Емин. Познавам Местан отдавна, той не може да изразява лична позиция...Въпреки цялата си ерудираност, образование и изказ, той е подвластен на това, което ще каже Ахмед Доган", заяви още Октай и обясни, че Местан е дошъл преди години в София по негова покана и е бил готвен и "моделиран" за говорител на партията.

За Сергей Станишев 

"По определени европейски проекти и програми през Москва до структурите на различни соцпартии Сергей Станишев стана лидер на ПЕС", каза още той и обясни, че лидерът на БСП е готвен за "бъдещия Барозу". "Това не е случаен акт.  Догодина ще има има избор за европарламент. Очаква се бъдещият главен комисар на Европа да бъде излъчен от социалистите, а председателя на парламента - от ЕНП. И Сергей Станишев е бъдещият, подготвян е да заеме мястото на Барозу. Този проект върви. След Португалия някой от Изтока трябва да оглави", твърди Октай и обясни с това и демонстрациите на дистанциране на Станишев от правителството.

За Пламен Орешарски 

"Най-жалкото в тази ситуация е, че един такъв ерудиран фактор като Орешарски, който държеше Тройната коалиция стабилно финансово, стана заложник на амбициите на Станишев, от които се възползва и самия Доган при моделирането на това управление чрез Лютви Местан", допълни той. И предрече, че премиерът Пламен Орешарски сам ще си подаде оставката до една година, защото няма да може да издържи на "това напрежение и на това кадруване и определяне на дневния му ред" и тогава следващите избори ще са заедно с тези за евродепутати (май 2014 - бел.ред.).

За "Атака"

Според Октай "Атака" също е част от "модела Доган". Партията била създадена от офицерски кръгове, свързани с бившите тайни служби, за да активизира електората на ДПС. И след нейната поява, печелели все повече мандати.

Той заключи, че преливането на ГДБОП в Държавната агенция "Национална сигурност" с промените в Закона за ДАНС са знак, че службите вече директно ще управляват страната с поставените около Орешарски лица. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати