Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow България arrow Кризата върна интереса към учителската професия

Кризата върна интереса към учителската професия

  Print E-mail
2010-08-24 23:50:26
източник: dnevnik.bg

Кризата е върнала интереса към учителската професия, показа допитване на "Дневник" сред директори на училища, експерти и Синдиката на българските учители, които единодушно потвърдиха необичайния за последните години наплив към свободните преподавателски места. Според Янка Такева, председател на СБУ, все повече млади хора и специалисти кандидатстват за тях, като тази тенденция се наблюдава от миналото лято, но сега е още по-силна.

По данни на синдиката средно в страната за едно учителско място се борят 23-ма души и сред основните причини за наплива са добрите заплати, които могат да достигнат 700 лв., възможността за допълнителни премии и голямата ваканция.

За заемането на учителските длъжности е необходимо висше образование и професионална квалификация учител. За старши, главен и учител-методик се изискват най-малко 10 години стаж по специалността. "Много хора, които имат педагогическо образование, но са се занимавали с нещо друго, сега искат да се върнат към професията", каза Такева.

По думите й на фона на кризата секторът на образованието в момента привлича със стабилността си, тъй като не се очакват големи сътресения като преструктурирания и закривания. А въвеждането на целодневното обучение за първи клас и обхващането на петгодишните в предучилищна подготовка ще създадат още работни места в системата.

Директорът на на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров  в столицата потвърди тенденцията за връщане към учителската професия. "Има много учителки, които станаха брокери на недвижими имоти и сега отново искат да бъдат преподаватели", каза той.

От сайта на инспектората по образование в София се разбира, че свободните места за учители, възпитатели и помощник-директори в столицата към момента са 400. Директори на училища се радват, че  най-много са желаещите да преподават информатика и чужди езици, тъй като доскоро са липсвали точно такива кандидати и на места се е налагало един учител да води часове по няколко предмета.

Според Александров "търсенето и предлагането в един момент ще се изравнят, но сега има наистина много кандидати". Той очаква изострената конкуренция да доведе и до по-добър подбор на кадрите, тъй като всеки ще иска да покаже най-доброто, на което е способен, а оттам и до по-добро качество на преподаването.

"За да се подобри качеството, не е достатъчно просто да има повече желаещи да стават учители. Необходими са училищна политика и стратегия, както и ясни критерии кое е добро училище и кое не", коментира Мария Донкова от фондация "Пайдея". Според нея данните показват по-скоро "аномалия на пазара на труда", отколкото някаква специфична образователна тенденция. "Трябва да се погледнат университетите – положението там е трагично", посочи Донкова.

"Качеството на образованието не зависи само от субективния фактор, т.е. само от учителя. Има много други неща, които оказват влияние – като разработени учебни планове, по-различни и интересни учебници и помагала и се стигне до дисциплината", смята и Янка Такева. Според нея все пак големият наплив ще подобри условията и успеваемостта на учениците.

Сега младите учители започват със заплата  450 лв., но като цяло средно те получават до 700 лв. С делегираните бюджети всяко училище получи право самостоятелно да  определя възнагражденията. Парите за допълнителните стимули за едно училище са около 4% от бюджета за заплати.

Основното възнаграждение се формира на три принципа, записани в Колективния трудов договор за системата на средното образование - образователен ценз, квалификационно равнище и трудов стаж.
"Много директори, за да стимулират новите учители, предлагат премии за 24 май, 15 септември, Коледа.

По преценка на административното ръководство, ако новоназначеният е много добър специалист, може да му бъдат предложени премии на всеки три месеца или по-високи социални плащания", обясни още Такева.

Освен това в наредба за определяне на работните заплати в системата на народната просвета е записано, че учителите могат да получават премии за взимане на допълнителни часове, работа с деца със специални потребности и с талантливи ученици, проверки на работи на конкурси, участия в национални изпити, разработване на програми. Други финансови стимули са за консултиране на родители и ученици и водене на документация на съответната паралелка.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?