20 Април 2024 г. Събота

Футболно щастие с пари (не) се купува

2013-06-09 10:51:34
Още в самото начало на трансферното лято, футболният пазар беше взривен от няколко бомбастични сделки. "Барселона", например, плати почти 58 милиона евро за младата бразилска звезда Неймар. 

21-годишният нападател се превърна в един от най-скъпите футболисти в историята. В същото време руски милиардер, решен да си направи личен супер отбор в княжество Монако, хвърли близо 60 милиона евро за един от най-добрите голаджии в света – колумбийската перла на "Атлетико Мадрид" Радамел Фалкао. 

Предвид платените “космически” суми за двамата играчи, предстои наистина напрегнат сезон. Очакванията ще са изключително големи. А дали Неймар и Фалкао ще се справят, ще разберем съвсем скоро. 

В тази връзка от БиБиСи предлагат преглед на най-скъпите трансфери във футбола и до колко тези платени десетки милиони евро се оказват рентабилна инвестиция.  

Началото на този преглед съвсем естествено започва от най-скъпият футболист в света. На 24-годишна възраст Кристиано Роналдо беше продаден от "Манчестър Юнайтед" на "Реал Мадрид" за умопомрачителните 95 милиона евро. И то в разгара на глобалната криза (2009-та година). 

Разбира се, мнозина бяха изключително критични по отношение на сделката и нейните параметри. Според БиБиСи обаче Роналдо си е заслужавал всеки цент. 

Въпреки че през 4-те сезона от трансфера си в Мадрид Роналдо остана в сянката на Меси и неговата “Барселона”, португалецът записа забележителен период от своята кариера. За 199 мача с бялата фланелка, нападателят вкара 201 гола! Нещо наистина изумително! С попаденията си Роналдо помогна на Реал да спечели 3 трофея – титла, Купа и Суперкупа на Испания. 

Чисто статистически до момента (7-цата има още 2 години от договора си с “Белия балет”) всеки един гол на Кристиано излиза на мадридския клуб около 469 хиляди евро. По отношение на изиграните срещи цената е малко над 472 хиляди.

Ако това ви се струва ужасно много, какво да кажем за друга мегазвезда на “Реал”, която дойде в испанската столица заедно с Роналдо. Бразилецът Кака беше на върха на славата, радвайки се на невероятна кариера в италианския колос “Милан”. 

И завърналият се начело на “Реал Мадрид” Флорентино Перес не се поколеба да направи офанзивният халф вторият най-скъп играч в света, плащайки за него 66 милиона евро. Тежки контузии и свирепа конкуренция (най-вече в лицето на Месут Йозил) обаче не позволиха на Кака да покаже защо мнозина го считаха за съвършен футболист. 

Така за 4 години той записа едва 120 мача и 29 гола за “Реал”. Сметките показват, че това са съответно 550 хиляди евро на мач и 2.25 милиона евро на гол.

И докато сме на вълна провали на трансферния пазар, се насочваме към може би една от най-големите издънки. №3 в подреждането на най-скъпите футболисти “претендира” за първото място в подреждането на грандиозните провали. 

Когато дезертира от “Ливърпул” в посока “Челси” (в началото на 2011-та година), за да печели трофеи (истината е, че постигна целта си), 26-годишният Фернандо Торес носеше етикета “най-добър централен нападател в света”. Абрамович развърза кесията (не че някога я е връзвал) и даде 60 милиона евро за мърсисайдската 9-ка. 

Девятката, която трябваше да се превърне в головата машина на “сините” от Лондон. Но не би. Торес изпадна в такава дупка, че 2,5 години по-късно никой дори не си спомня колко впечатляващ беше всъщност с екипите на “Атлетико Мадрид” и “Ливърпул”. 

За 131 двубоя за “Челси” Фернандо Торес е вкарал едва 35 гола. Всяко попадение излиза по 1,68 милиона евро! Съкрушаващата цена на провала (дори и за един от най-богатите хора в света). 

Единствената добра новина за Торес (наистина единствената) в английското първенство е, че той може би не е най-голямата издънка. Неговият заместник в “Ливърпул” се оказа също толкова неспособен да оправдае огромната сума платена за услугите му. 

Видимо непохватният дългуч от “Нюкасъл” Анди Керъл беше сочен едва ли не за новия Алън Шиърър. Така само на 22 години той се озова на “Анфийлд” срещу рекордната за британски футболист сума от 42 милиона евро. След това изигра 58 срещи за “червените” и вкара нелепите за централен нападател 11 гола, всеки от които струва на клуба му по 4 милиона евро. 

Последва пращане под наем в “Уест Хям”, където Керъл най-вероятно ще продължи кариерата си за постоянно.

Въпреки че като чисто футболни качества е на светлинни години пред Анди Керъл, Златан Ибрахимович имаше сходен личен провал в “Барселона” на Гуардиола. През 2009-та година 27-годишният швед акостира от “Интер” на “Камп Ноу” с амбиция да заеме централна роля във вече добре смазаната машина на “синьо-червените”. Акостира срещу доста сериозна сума – 47 милиона евро плюс Самуел Ето'о (оценяван по това време на 22 милиона евро). 

В първите си 7 мача за “Барса” Златан вкара 7 гола и обяви, че “изживява мечтата си”. Скоро обаче тази мечта се превръща в кошмар – постоянни скандали с треньора и живот в сянката на Лео Меси. “Гуардиола не говори с мен повече от 6 месеца. В мое лице имаше Ферари, а го караше като Фиат”, обяви Ибрахимомич години по-късно. 

В крайна сметка шведът се задържа в “Барселона” само една година и макар отборът да спечели цели 4 отличия, за самият Златан сезонът беше провал – 41 двубоя и 21 гола. Всеки негов гол за “Барса” излиза по 3,3 милиона евро.

Друг доказан голаджия също трябваше да се справя с високите очаквания след платена за него изключително сериозна трансферна сума. През 2000-та година Ернан Креспо премина от “Парма” в “Лацио” за рекордните по онова време 41 милиона евро. 

Аржентинският стрелец бързо доказа класата си и наниза 26 гола за “орлите” в дебютния си сезон. Отборът обаче не спечели нищо, а само година по-късно изпадна във финансов колапс и Креспо трябваше да поеме към “Интер” (за 24 милиона евро). Таранът приключи краткия си период в Рим със 73 мача (573 хиляди евро на мач) и 48 гола (870 хиляди евро на гол). 

Разбира се, понякога пръскането на милиони евро за футболисти, се отплаща в пълна степен. Особено когато става въпрос за “галактическия” “Реал Мадрид” от началото на века. Флорентино Перес (същият, който купи Роналдо и Кака) не се посвени да плати 100 милиона евро за гениалните Зинедин Зидан и Луиш Фиго, но тези пари се оказаха добре премерена инвестиция. 

Водени от гореспоменатите виртуози, мадричани установиха сериозна (футболна и маркетингова) доминация. Титли, купи, Шампионска лига (между другото последната засега, печелена от “Белия балет”), подплатени с феноменална игра и привличане на десетки милиони нови фенове към “бялата” идея. 

Въпреки че основната им задача беше да градят “галактическата” игра на “Реал”, Зидан и Фиго се отплатиха за гласуваното им доверие съответно с 37 и 57 гола. Сред тях и незабравимото воле с левачката на Зизу във вратата на “Байер Леверкузен” (с Димитър Бербатов) на финала в Шампионската лига през 2002-ра година.

От БиБиСи поглеждат и далеч назад в историята, проследявайки рекордните на трансферния пазар.

През 1905-та година нападателят на “Съндърланд” Алф Комън е купен от “Мидълзбро” и става първият играч в света, за когато са платени 1000 британски лири. 

Плеймейкърът на “Барселона” Луис Суарез пък е първият футболист, за когото е платена 6-цифрена сума. “Интер” дава за услугите му 142 хиляди британски лири през 1961-ва година. 

Десетилетие по-късно е премината и 7-цифрената бариера – емблемата на “Болоня” Джузепе Саволди е продаден на “Наполи” за 1,2 милиона лири.

Впоследствие великият Диего Марадона чупи два пъти рекорда за най-скъп футболист в света. Първиятпът (1982-ра година) е купен от “Барселона” за 3 милиона лири, а след това (1984-та година) от “Наполи” за 5 милиона.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати