26 Април 2024 г. Петък

ПИБ и "Глобъл Комюникейшън Нет" в спор за необслужван кредит, банката продава доставчика на своя фирма

2013-06-08 10:17:34
Първа инвестиционна банка (ПИБ) може да стане собственик на мрежата на "Глобъл Комюникейшън Нет" АД (GCN). Финансовата институция и технологичната компания са в спор, заради пропуснати плащания на вноски по кредит. Според "Глобъл Комюникейшън Нет" ПИБ е действала некоректно, защото заемът е бил изплатен, но процедурата по вземанията вече се е случила. Нещо повече - банката дори е продала активите й на своя фирма, като окончателното им прехвърляне трябва да приключи в понеделник. 

Според банката дружеството не е обслужвало задълженията си през последните пет месеца и затова тя изисква залога - в случая изградената мрежа, както и вземания по договор за държавни поръчки.   

Спорът, който продължава през последните няколко седмици стана публичен в петък. Важен детайл в историята е, че "Глобъл Комюникейшън Нет" тегли банковия заем преди две години, заради неизплащането на дължими суми от държавата. 

В късния следобед в петък сайтът "Офнюз" пусна видео от посещението на адвокати на ПИБ, нотариус и полицаи в офиса на "Глобъл Комюникейшън Нет" и че те са дошли, за да входират документи, уведомяващи стария собственик, че компанията вече не му принадлежи. Адвокатите на "Глобъл" са се противопоставили и нотариусът е записал обясненията им. Според "Офнюз" междувременно е станало ясно, че принудителното изпълнение чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов е отменено. 

Предисторията 

През 2011 г. "Глобъл Комюникейшън Нет" тегли заем от 1.8 млн. евро със срок за погасяване от пет години. Срещу него тя залага всичките си тогавашни материални активи, които включват машини, оборудване и съоръжения (мрежа за електронни услуги). Има и втори залог, който включва вземания по договор с държавната администрация, който е в размер на 6.7 млн. лева. Проектите по този договор включват изпълнението на инфраструктурата за спешния номер 112, както и изграждане на мрежата за държавната администрация и линията за национална сигурност. Проектът е стартирал още през 2007 г., но държавата е забавила плащането и това е накало фирмата да изтегли банков заем, обясниха в петък от "Глобъл Комюникейшън Нет". Те заявиха, че преди банката да предприеме действия по необслужваните вноски, парите по договора не са им били платени все още. 

"Глобъл Комюникейшън Нет" не е обслужвала задълженията си към ПИБ през последните пет месеца, като стойността на пропуснатите вноски е общо 230 хил. евро. Затова банката решава да прибере залога. Според фирмата, той обаче надвишават десет пъти стойността на кредита.

На 14 януари "Глобъл Комюникейшън Нет" научава за пристъпеното взимане от Министерския съвет, където се получава писмо от депозитаря Стефана Ценова за осъществяване на взиманията по проектите за държавната администрация. Четири месеца по-късно - на 15 май - такова уведомление е изпратено от ПИБ до фирмата. И на 23 май банката изпраща частния съдебен изпълнител Стоян Якимов. С него в централния офис на фирмата пристигат полицаи и хора от конкурентна компания, които започват да описват оборудването, разказват от  "Глобъл Комюникейшън Нет". 

На 31 май Министерският съвет превежда част от дължимата сума по договора си с компанията. "Глобъл Комюникейшън Нет" се опитва да комуникира с банката и прави запитване по коя сметка да изпратят остатъка от кредита, както и дали може да се предложат варианти за разсрочване. След липсата на отговор, дружеството решава да изплати остатъка от дълга си на 5 юни. Тъй като няма достъп до кредитното си досие, тя превежда на депозитаря последната сума, за която банката я е уведомила, че дължи към 15 май, плюс 10 хил. лева горница, заяви изпълнителният директор на "Глобъл Комюникейшън Нет" Димитър Ангелов пред "Капитал Daily".

Той обясни още, че въпреки това според него ПИБ продължава процедурата по взимане на залога, насрочена за петък, като обявява, че сумата не е разпоредена от депозитаря. Затова фирмата е изпратила сигнал до банковия надзор на БНБ и Софийска градска прокуратура за нарушения на финансовата институция.

От ПИБ в петък коментираха пред "Капитал Daily", че технологичната компания не обслужва задълженията си и е в просрочие и към 7 юни. 

Коя е "Глобъл Комюникейшън Нет"

"Глобъл Комюникейшън Нет" доставя на едро близо една трета от интернета в България, като негови клиенти са "Близу", "Булсатком", "Мобилтел", стотина по-малки интернет доставчици. Фирмата е изградила мрежата на държавната администрация, спешния номер 112 и линията за национална сигурност.

В представянето в сайта на фирмата е отбелязано, че има собствена оптична мрежа от 3200 км. с директни връзки към Гърция, Турция, Румъния и Македония. Във визитката й пише още, че в края на 2006 - годината, в която е създадена, е лицензирана от Комисията за регулиране на съобщенията за услугите по пренос на данни и интернет, които предлага, а през 2008г. получава лиценз за фиксирана телефония. През 2009г. е придобита от Димитър Ангелов (бившият изп. директор на кабелната мрежа  "Евротур сат тв" купува мажоритарните дялове от Роналд Финли, по това време - акционер в обединения кабелен оператор "Евроком - Кейбълтел). Според сайта на фирмата Ангелов инвестира над 4 млн. лева в развитието на мрежата. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати