19 Април 2024 г. Петък

Борисов за протестите в Турция: Ердоган да подаде оставка!

2013-06-08 09:04:37
Турският премиер Реджеп Ердоган би трябвало да се поучи от Бойко Борисов. Това заяви доскорошният ни премиер, помолен да коментира протестите в Турция. 

Когато хората имат различно мнение, подаваш оставката, отиваш на избори и хората пак те избират като първа политическа сила, обясни Борисов.

Бойко Борисов подаде оставката на кабинета на 20 февруари, след като протестите в страната ескалираха и бяха окървавени. „Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него“, заяви тогава Борисов.

От началото на протестите в Турция загинаха четирима души. Продължаващото вече седмица недоволство в южната ни съседка първоначално беше насочено срещу намерения за посегателство срещу парка Гези в центъра на Истанбул. Демонстрациите обаче бързо прераснаха в антиправителствени с искане за оставката на премиера Реджеп Ердоган. 

Ердоган очевидно няма никакви намерения да сдава властта. Снощи той призова незабавно да се сложи край на антиправителствените протести. "Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм, с разрушаване и обиране на магазини", заяви Ердоган.

"Файненшъл таймс" обаче избира да направи сравнение между Ердоган и руския президент Владимир Путин. „Ердоган иска да управлява до 2024 г., а политиката му започна да се върти само около постигането на тази цел. Той започва в доста голяма степен да прилича на Владимир Путин, който също иска да управлява до 2024 г.“, отбелязва вестникът.

„Путин се върна в Кремъл като президент на Русия и се изправи пред протестите на малцинство, на което той отказа правото да се чува гласът му. Ердоган нападна протестиращите с полицейски действия по-брутални от всичко, което Кремъл хвърли по улиците на Москва през зимата на 2011-12 г. Полицията на Путин използваше сълзотворен газ и арестуваше протестиращи, но никога в такива мащаби като в Турция", посочва изданието.

Затова Ердоган трябва да избере кой е в действителност - турският Де Гол или турският Путин, коментира "Файненшъл таймс".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати