20 Април 2024 г. Събота

Енергетиката е в колапс, оплака се Орешарски

2013-06-08 09:03:15

Емоциите никога не са били добър съветник, емоционалните решения като правило са неустойчиви, а често и грешни. Това призна премиерът Пламен Орешарски в предаването „Панорама” по БНТ, за да обясни прословутото си хладнокръвие. 

За пореден път той каза, че страната сега се намира в една от най-тежките ситуации от началото на прехода, като принос за това има и неблагоприятната среда отвън, но и от вътре. 

Като пример премиерът посочи недоброто състояние на големите компании, затрудненията на малкия и среден бизнес, обедняването, което според Евростат е на второ място в Европа след Гърция, където обаче има огромни дългови проблеми  и дефицити. 

Раждаемостта е най-ниската от последтите 100 години, каза още Орешарски.

Според него ситуацията не е никак добра, но по- важното е да се определят слабостите. 

Защо аз да казвам каква е вината на предишните управляващи, сега е важно да видим къде сме сбъркали и какво ще правим оттук нататък, коментира премиерът. 

Състоянието на икономиката е лошо. Например НЕК в момента е в колапс, липсват му няколко милиарда, близко е до технически фалит. За да можем да предприемем стъпки, трябва да видим къде са дупките и къде сме стъпили в началото, например дупките в енергетиката – цялата енергетика е в колапс, посочи министър-председателят.

 Ние имаме едни от най-ниските данъци, но и едни от най-ниските заплати. Няма ги инвеститорите и местните и чуждите, това е притеснителното. Иска ми се да сме държава, която привлича с висококвалифицирани кадри. Трябва да подобрим конкурентоспособността. Това трябва да е основната цел когато ще финализираме споразумението за партньорство с Европейския съюз, каза Орешарски. 

Относно идеята на социалистите да се отмени пълната забрана за пушене, той отсече, че ние сме една от малкото държани с такъв краен режим. 

„Аз също не приемам де се пуши безразборно навсякъде, но летището в София стана единственото, където няма къде да се пуши”, мотивира се Орешарски. 
 
Относно наредбата на служебното правителство до 25 на сто от парите на едно държавно предприятие да са в една банка премиерът обясни, че тя не е докрай измислена. 

„Не казвам, че ще я променяме със сигурност, но вероятно се е избързало и ако покаже дефекти, ще я изменим, в някои отношения тя притоворечи на елементарните банкови компоменти и ще дружествата ще срещнат затруднения, не толкова банките”, обясни Орешарски.

 

„От някои коментари, оставаме с впечатление, че МВР досега е била в най-доброто си състояние, а с тези промени, които се предвиждат ще стане по-зле. Очевидно е, че МВР се нуждае от промени, още повече на фона на практиките от последните 4 години, някой инструменти бяха прекалени. Толкова много критики към някои служители не е имало. Аз ще продължавам да твърдя, че трябват реформи за МВР и да се обърне внимание на битовата престъпност. Не само по отношение на МВР е нужно да има реформи, а и за други цикли", каза още той.

„В сектора на образованието започнаха реформи, но след началото на реформата нищо не е направено. Ще продължим да актуализираме стандартите, за да ги адаптираме към нуждите на всяко едно училище.

В здравеопазването реформата беше стартирана началото на 90-те години, но не беше продължена. Спешните реформи са свързани с ценообразуването на лекарствата и спешната помощ, чието състояние е плачевно. Трябва да видим и как да регулираме достъпа на гражданите до лечебните заведения и как да прекратим „източването" на Здравната каса. Това са въпроси, които предстоят да се разглеждат. Някои от по-тежките реформи би трябвало да стартират следващата година с новото бюджетиране", обясни министър-председателят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати