29 Март 2024 г. Петък

Решено: Майчинските скачат на 310 лева от 1 юли

2013-06-06 09:24:50

Обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години да стане 310 лева от 1 юли. Тази мярка ще подкрепи правителството при второ четене на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На първото си заседание кабинетът на Пламен Орешарски одобри пакет от социални мерки за най-засегнатите от кризата. Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на Държавното обществено осигуряване и на МТСП.

Ще бъде увеличена еднократната целева помощ за първокласници от 150 лева на 250 лева за семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане. С парите ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Първоначално се предвиждаше помощта да бъде увеличена двойно и да стане 300 лева.

Ще се разшири и кръгът от хора, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Номиналното увеличение на границата за достъп до целевата помощ е в размер на 15 лева за всички групи.

Още в първите дни на новото 42-ро Народно събрание на първо четене в парламента бяха приети два законопроекта за увеличаване обезщетението за отглеждане на дете до 2 години.

Този на ГЕРБ предвижда помощта за майките да се увеличи от 240 лева на 310 лева от 1 юли, а този на БСП – от 1 октомври, пак със същата сума. Бившите управляващи отчетоха като грешка, че не са вдигнали обезщетението по-рано.

 

Вчера левицата настоя правителството да направи точна преценка и увеличението да стане възможно най- скоро, още от 1 юли. БСП поиска още детските надбавки да се увеличат на 50-60 лева.

За да бъдат увеличени майчинските от 1 юли, са необходими 17 млн. лева, вече изчисли социалният министър Хасан Адемов.

Очаква се пресконференцията на премиера Пламен Орешарски и министрите на финансите и социалната политика Петър Чобанов и Хасан Адемов, на която ще бъдат дадени подробности за мерките.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати