19 Април 2024 г. Петък

Цонга елиминира Федерер в четвъртфиналите на "Ролан Гарос"

2013-06-05 09:58:18
Жо-Вилфред Цонга постигна убедителна победа над Роджър Федерер със 7:5, 6:3, 6:3 и се класира за полуфиналите на "Ролан Гарос" за първи път в своята кариера. 

Атрактивният французин стигна до успеха само за 111 минути и продължава без загубен сет в тазгодишното издание на турнира. С поредното си впечатляващо представяне 28-годишният тенисист запази надеждите на домакините за първа титла при мъжете след пауза от 30 години. 

За последно Яник Ноа триумфира на червените кортове в Париж след победа с 6:2, 7:5, 7:6 (3) над Мадс Виландер през 1983 г. До момента това е единствената френска победа при мъжете на "Ролан Гарос" в откритата ера на тениса. 

Цонга, който преследва своята първа титла от Големия шлем, ще се изправи срещу Давид Ферер в полуфиналите. Французинът ще се опита да достигне втори финал в шлема при петото си участие сред четирите най-добри. 

При предишните си осем участия Федерер беше отпадал преди полуфиналите само веднъж - през 2010 г. Той срещна трети пореден французин тази година, след като отстрани последователно Жюлиен Бенето и Жил Симон в предишните два кръга. 

Двубоят на корт "Филип Шатрие" предвещаваше здрава битка и първия сет даде заявка за това. В началото шампионът от 2009 г.  спаси точка за пробив, след което взе подаването на съперника и поведе с 4:2. 

Цонга обаче бързо навакса изоставането с три поредни гейма и на свой ред поведе - 5:4. Федерер изравни резултата с гейм на нула, но след това французинът спечели седем поредни точки и стигна до три сетбола. 

Швейцарецът спаси и трите възможности с няколко впечатляващи удара, но след това направи две непредизвикани грешки и първият сет отиде в сметката на световния номер 8 след 39 минути игра. 

Вторият сет започна със страхотна игра на Цонга, който поведе с 3:0. След това французинът сервираше отлично и не позволи на своя съперник дори да стигне до точка за пробив. 

Третата част започна с ранна размяна на пробиви - Цонга взе подаването на Федерер след двойна грешка на швейцареца, но веднага последва бърз рибрейк. По-агресивната игра на французина обаче доведе до втори пробив за 5:3, който беше достатъчен за победата. 

По този начин Цонга взе реванш за петсетовата загуба срещу Федерер в четвъртфиналите на тазгодишния Australian Open. Французинът спечели четвърта победа в 13 срещу срещу носителя на рекордните 17 титли от Големия шлем.

В сряда предстоят другите два четвъртфинала в мъжкия турнир, които ще противопоставят Новак Джокович срещу Томи Хаас и Рафаел Надал срещу Станислас Вавринка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати