27 Април 2024 г. Събота

Деветима в битката за половин кметски мандат във Варна

2013-06-05 09:52:25
Деветима. Толкова са кандидатите, които ще участват в частичните избори за кмет на Варна, насрочени за 30 юни. Това съобщи зам.-председателят на Общинската избирателна комисия Кристиятн Богоев. До извънредните избори в града се стигна, след като на 6 март. т.г. под натиска на уличните протести, но и след оттеглената подкрепа на ГЕРБ бившият кмет на града Кирил Йорданов беше принуден да подаде оставка.

Сега за кметското кресло във Варна ще се състезават:
- Иван Портних (ГЕРБ)
- Младен Станев (Земеделски народен съюз)
- Радостин Морфов (Българска социалдемократическа партия)
- Веселин Марешки (Либерален Алианс)
-  Александър Йовчев (Атака) 
Независимите кандидати, които ще се явят на изборите са:
- Михаил Куликов (до неотдавна секретар на Община Варна)
- Веселин Василев (управител на сдружението "Шанс за хора с увреждания")
- Христо Бозов (зам.-кмет на община Варна след 2007г.)
- Чавдар Трифонов (бизнесмен) 

Вътрешни хора

Иван Портних е мениджър на "Грандхотел Варна" в курорта "Св.Св. Константин и Елена". Той стана областен координатор на ГЕРБ във Варна на 28 юни, след като от този пост беше отстранен тогавашният депутат Павел Димитров. Една от причината за отстраняването на Димитров беше водената от него безпринципна политика на коалиране в местния Общински съвет. След като Портних пое властта във Варна обаче ситуацията не се промени. Така и в момента съветът продължава да е доминиран от мнозинството на местна "тройна коалиция", включваща освен ГЕРБ, съветниците от местната партия "Нашият град" и съветниците от ДПС около бившият общински лидер на партията Янко Станев.

Кандидатурата на независимия Христо Бозов има официалната подкрепа на БСП и движение "България на гражданите". Той направи регистрацията си в последния възможен момент, като така изнерви до крайна степен структурите на социалистите във Варна, които не регистрираха партията си за участие на частичните избори.

До това положение се стигна, след като най-напред лидерът на градската им организация и бивш председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов предпочете мястото си на депутат в 42-то Народно събрание пред битката за кметския кабинет. Причината за този избор на Гуцанов най-вероятно е висящото следствено дело срещу него, водено по обвинение за източване на общинското дружество "Градски транспорт". След избора на Гуцанов за депутат то ще бъде прекратено.

Вторият фаворит на левицата в предстоящите частични избори, бившият общински съветник от т.нар. гражданска квота на БСП Анелия Клисарова предизвика конфуз в последния момент. Тя предпочете министерско пред кметското кресло само два дни, след като инициативен комитет официално издигна независимата й кандидатура.

По-скоро като ляв играч в изборите ще участва и Радостин Морфов. През последните две години политологът стана известен с множество коментари на отношенията в БСП, в които открито фаворизираше кандидатурата на Георги Първанов за председател на партията.

С щастливия №7 за кмет на Варна внезапно реши да се състезава и досегашният секретар на общинската администрация Михаил Куликов. Бившият щатен служител на Икономическа полиция в града в продължение на дълги години беше дясна, но и лява ръка на Кирил Йорданов. Участието на Куликов в предизборната кампания изглежда като авантюра без ясна мотивация. Но не е. Близките му контакти с кандидата на ГЕРБ Иван Портних са по-скоро аргумент в полза на твърденията, че Куликов влиза в кампанията със задачата да пречи на конкурентите му.

Номерът на звяра или по-малкото зло

Името на Младен Станев (Земеделски народен съюз) е свързано с любопитна история. През лятото на 2006г. той участва като "подставено лице" на варненския владика Кирил в търг за купуването на сградата на бившия манастир "Св. Пантелеймон" край Преслав. Станев победи с предложената необяснимо висока цена от 664 хил. лв., а Кирил се прочу с репликата си, че "664 е номерът на звяра!". Скоро след това стана ясно, че парите, необходими на Младен Станев за сделката, са били осигурени с кредит, срещу който е била ипотекирана сградата на самата Митрополия във Варна.

Тридесет и осем-годишният бизнесмен Чавдар Трифонов е подкрепен от седемчленен инициативен комитет, задвижван по-скоро от икономическия потенциал на участниците в него отколкото от политическото им единомислие. Опитвайки да влезе в кампанията си "чист" Трифонов реши да отговаря на незададени въпроси. "Работил съм година и половина в компания, част от "Химимпорт", и през 2008 г. приключих отношенията си с групата", разказа на една от пресконференциите си той. После обяви: "Безумие да ме наричат техен човек. Това е опит да ме дискредитират, не съм човек на ТИМ". Трифонов обаче така и не отговори на въпросите, кой и защо би искал да го дискредитира. По все още неофициална информация амбиция на кандидата е да събере гласовете на безпризорните десни избиратели във Варна.

Силата на слабите

В списъка на независимите кандидати за кмет на Варна е и името на Веселин Василев – председател на сдружението "Шанс за хората с увреждания". То е един от най-дългогодишните партньори на общинската администрация във Варна при изпълнението на т.нар. "делегирани дейности". За тях общината предвижда перо в бюджета си, но не носи отговорност за начина, по който то се харчи. Срещу това получава лоялността на неправителствената организация, която по данни на общинската дирекция "Социално подпомагане" би трябвало да се грижи за общо 17 хил. души с различна степен на инвалидност. Ако имат достъп до урните, на 30 юни те биха могли да повлияят чувствително върху резултата от изборите.

Няма никакво съмнение, че най-колоритният, най-скандалният и въпреки това най-баналният сред кандидатите за кмет на Варна ще е собственикът на едноименната верига аптекиВеселин Марешки. Историята на общинските избори показва, че неговата сила са балотажите. Там той участва като удобният противник срещу когото всеки кандидат-кмет изглежда като по-малкото зло. Една от запазените марки в предизборните кампании на Марешки е шумната му ангажираност с проблемите на бедните и възрастните, но които обещава по-евтини лекарства, ако спечели изборите. Подобна кампания тече и в момента в аптеките от веригата, която носи неговото име.

Вчера по време на извънредна сесия мнозинството, в Общинският съвет на Варна, доминирано от ГЕРБ, избра Богдан Караденчев (БСП) за временно изпълняващ длъжността кмет на града. Този избор се наложи тъй като титулярът на поста Христо Бозов в момента е кандидат за кмет на града. По време на същото заседание с подкрепата на ДПС и ГЕРБ за изпълняващ длъжността председател на Общинския съвет във Варна беше преизбран Владимир Тонев. Той ще замества на поста му Николай Апостолов, който на 12 май също беше избран за народен представител.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати