19 Април 2024 г. Петък

"Опасностите пред плана Орешарски"

2013-06-05 08:27:49

Анализът на "Труд" прогнозира "Опасностите пред плана "Орешарски", като назовава двете най-големи такива - дали върху кабинета няма да бъде оказан прекален партиен бизнес лобистки натиск и така да се блокират някои изключително важни за държавата реформи и дали самото общество няма да поиска блокиране на важните структурни и административни реформи. В коментарен план в материала - "По какво си приличат Борисов и Ердоган" - са потърсени паралелите между тях.

"БСП спира събарянето на незаконните жилища", информира "Сега". Този процес спира, докато бъде намерен начин постройките да се узаконят. Проект с този смисъл са внесли депутати от БСП, съобщи Димчо Михалевски. Парламентът вероятно ще гласува предложението им следващата седмица и така току-що поправеният закон за устройството на територията от ГЕРБ ще претърпи нова порция промени. Вестникът коментира социалните намерения на БСП,в които тя обяви, че ще внесе промени, така че детските надбавки от 35 лв. да се вдигат на 50-60 лв., а подоходният критерий за получаването им от 350 лв. сега се увеличава на 500 лв. на член от семейството. За тези смели предложения няма яснота откъде ще дойдат парите.

Правителството предлага на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаване на 38-годишния Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР на мястото на подалия оставка главен комисар Калин Георгиев, публикува съобщение на правителствената информационна служба "24 часа"От кого, кога, в какъв състав и към коя дестинация по света и у нас е ползван правителственият авиоотряд в последния мандат?" Отговор ще даде парламентът, в който анкетна комисия ще разследва полетите на Борисов от август 2009 г. до март 2013 г. В кръга на политическите акценти на "24 часа"Нов почин за подслушване - който поръчва бръмбари, ги плаща". Това е най-безпристрастният начин за контрол мотивират промяната - изваждането и на подслушването от МВР и обособяването на самостоятелна агенция, която ще се нарича- Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

"Без "независими" в парламента". Ако депутат напусне парламентарната си група, той вече няма да се казва "независим",а "народен представител, нечленуващ в парламентарна група".Това записа в новия правилник на парламента комисията по изготвянето му, отразява промяната "Труд". Кабинетът "Орешарски" ще започне първото си заседание с одобряване на пакет от социални мерки за подпомагане на най-бедните българи, уточнява всекидневникът.

Вестникът съобщава и за получената от бившия вицепремиер и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов подкрепа от Европейската народна партия (ЕНП), която се готви да информира ЕК за случващото се в България. Очаква се днес сутринта Цветанов да се откаже официално от депутатския си имунитет. Депутати от БСП, ДПС и "Атака" са готови да сформират бързо комисия, която да прецени да бъде ли свален имунитета на Цветанов, ако той не се откаже доброволно от него.

"Капитал Daily"Недоволството в БСП срещу кабинета "Орешарски", което набира сила". Причината за възникването му е комбинация от непрозрачния подбор на министрите и детайли за обвързаностите в правителството. Икономистите в БСП се опасяват, че ще загубят всички лостове за контрол на данъчната политика, а тя е определяща за изпълнение на социалните ангажименти на партията.

Увеличение на детските добавки с поне 15 лева въвежда БСП от догодина, съобщи соцдепутатът Янаки Стоилов, който представи вчера законодателната програма на левицата. "Увеличението ще бъде заложено в бюджета за 2014 г. Ще потърсим възможност повече деца да получават средствата. В момента надбавки се полагат на семействата, които живеят с 350 лв. месечно на член от тях. Идеята е прагът да се вдигне на 500 лв.", цитира думите на депутата "Стандарт".

Пред "Преса"Няма да закриваме малките фирми. Моят приоритет е земеделското производство в България. Не бива да се допуска предимство на един сектор за сметка на друг. Трябва да дадем шанс на онези производства, които са създавали лицето на държавата ни."
Министърът на околната среда и водите г-жа Искра Михайлова споделя пред "Монитор" приоритетите, върху които ще концентрира своето и това на министерството внимание по време на мандата си. "Спешно трябва да бъде разгледан Законът за управление на отпадъците, да се приключи със сагата за измененията на Закона за водите, да се стигне до резултата - развитие на Черноморското крайбрежие, но без да се нарушава околната среда. 162% от средствата по ОП "Околна среда" вече са договорени. Акцент остава пречистването на отпадните води и модернизиране на депата за смет с инсталации за сепариране."

"Без частния проект "Белене" няма енергийна сигурност", твърди в интервюто си за "24 часа" д-р инж. Богомил Манчев. "В момента 80% от тока е за бита, 20% - за индустрията. това означава, че нямаме държава. Седми блок ще бъде два пъти по-скъп от двата блока на "Белене". Готов съм да се подпиша под това. Централата ще струва към 8 млрд. евро - без лихвите. С тях ще излезе 10 млрд."

Социологът Живко Георгиев призовава на страниците на "Труд"Референдум за шистовия газ и за пушенето! За АЕЦ "Белене" референдумът приключи по определен начин и сега нещата са в ръцете на депутатите. Дебатите за шистовия газ не са най-належащите, но очевидно има фенове на тази идея. Според някои това е поредното животоспасяващо лекарство за българската икономика."

"Ако токът поевтинее, поскъпва парното", предупреждава "Дума". Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното. Независимо от формулите, такава е връзката. Това каза вчера пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Тя посочи, че тези формули за изчисляване на цените се изготвят от министерството на икономиката. За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите, трябва да се промени Законът за етажната собственост. "Тези индивидуални договори малко или повече отиват и към този закон", уточни тя. Цената на газа вероятно ще се запази след 1 юли, прогнозира шефът на регулатора.

"26% от децата минават неграмотни в пети клас", алармира "Сега". Такъв процент от четвъртокласниците не са овладели общообразователния минимум в достатъчна степен, която да гарантира успешно обучение в прогимназиалния етап. На практика тези ученици влизат в пети клас неграмотни и за тях ще се осигурява допълнително обучение и индивидуална работа с учителите, за да наваксат пропуските в учебния материал. Това показват резултатите от т.нар. външно оценяване за децата от началния курс. Тази година на изпитите се явиха 59 637 четвъртокласници. Резултатите по български език и литература от тази година са най-слабите от 2007 г. досега. Както обикновено експертите на просветното министерство намериха положителен знакв лошите новини, според тях сривът в резултатите по БЕЛ е свързан с променения формат на изпита.Проблемът за опазването на живота и здравето на българските деца в сградите и дворовете на родните училища, предвид случилите се трагични инциденти напоследък, присъства на страниците на "Труд"Училището - нашата малка мръсна тайна".

"България излезе начело в ЕС по домове без баня и тоалетна", пише "Сега"Защо нямаме холандски доходи?" Не трябва да се губи от поглед "големият въпрос" - защо икономиката ни създава в пъти по-нисък продукт и доходи от развитите европейски страни? Един от отговорите е - без частни инвестиции България ще създава основно работни места за "оператори" на метли и лопати.

Според Института за пазарна икономика - средната класа в  България се е стопила с 200 000 души за 5 г. 1040 лв. на месец -толкова е горната граница на дохода на възрастен човек у нас, който може да бъде причислен към средната класа към 2010 г., отразява изчисленията на ИПИ "24 часа". Икономичекото поле на всекидневника коментира и "скритите дефицити, който зеят във финансите". Липсата на реално приложими стратегии за икономическо развитие, около които да е обединен потенциалът на нацията, сериозно и дългосрочно възпрепятстват растежа на българската икономика. Сега въпросът е да не се спуснем по "гръцкия ескалатор".

Темата на "24 часа"Медсестрите намаляват с по 500 за година". Заради заплати между 320 и 620 лв. тук и възможност за 1500 евро навън". "Професията е сред най-изпепеляващите, стотици се разболяват от рак и сърце", казва Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

"Вълка се връща в бизнеса с боклука", е водещото заглавие на"Труд". Известният бизнесмен Румен Гайтански-Вълка, който 10 години държеше бизнеса с боклука в София и бе изгонен от бившия кмет Бойко Борисов (ГЕРБ), се връща мощно - с гръм и трясък. За няколко месеца той е взел концесиите за боклука в Кърджали и Сливен, а от вчера и в шестия по големина град в България - Стара Загора. Вълка отдавна държи сметопочистването в Свиленгради близките Симеоновград, Любимец и Маджарово.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч се извини вчера на пострадалите при сблъсъците между протестиращи и полиция и заяви, че първите демонстрации срещу преустройството на центъра на Истанбул са били "справедливи и легитимни". Арънч каза на пресконференция в Анкара, че е готов да се срещне с организаторите на протестите срещу застрояването на парка "Гези", съобщава "24 часа". "Поднасям извинения на всички, които станаха жертви на насилие, защото са чувствителни към защитата на околната среда. Турското правителство уважава различния начин на живот на всички граждани", казаоще вицепремиерът, който по-рано вчера се срещна с президента Абдуллах Гюл. Късно в понеделник по време на протестите е загинал втори човек, а броят на ранените е 3500.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати