20 Април 2024 г. Събота

Въвличат Русия във война

2013-06-04 21:00:13

Сирийската опозиция се обърна към Съвета за сигурност на ООН с ултиматум към Русия. Бунтовниците заплашиха с бойни действия на територията на Ливан, ако Москва не спре да блокира международната намеса в сирийския конфликт. Министерството на външните работи на Русия от своя страна се концентрира върху организирането на международна конференция за Сирия, но перспективите тя да се проведе стават все по-мъгляви, пише в коментар Газета.ru.

Сирийската опозиция изпрати до Съвета за сигурност на ООН писмо, в което заплаши с бойни действия на територията на Ливан, ако Русия не спре да противодейства на международната намеса в сирийския конфликт. Повод за това изявление стана блокирането от Русия миналата събота на декларация на Съвета за сигурност на ООН във връзка със събитията в град Ел Кусейр, където правителствените войски атакуваха бойци на опозицията. Градът се намира на границата с Ливан, а бойци от ливанското шиитско движение Хизбула оказват подкрепа на армията на Башар Асад. По данни на ООН в града може би са блокирани близо 1 500 ранени мирни граждани.

 

„От името на гражданите на Ел Кусейр Върховният военен съвет изисква от Русия да се откаже да препятства международната намеса“, се казва в посланието на ръководителя на Висшия военен съвет на Свободната сирийска армия Салим Идрис. Той призова ООН да окаже натиск върху правителството на Башар Асад, за да прекрати атаките срещу Ел Кусейр с цел в града незабавно да бъде доставена хуманитарна помощ. По думите на Идрис ливанското шиитско движение Хизбула /което воюва на страната на Асад/ разширява „нахлуването си в Сирия и е представено в момента със значителна численост в Алепо, както и в районите източно и западно от Дамаск“. 

„Искаме международният натиск да бъде разширен върху ливанското правителство за предприемане на мерки за изтегляне от сирийската територия на /бойците на движението/ Хизбула, в противен случай ще бъдем принудени да превърнем нашата борба срещу престъпния режим на Асад в разширен трансграничен конфликт“, се казва в изявлението. 

Критика към Русия отправи и Националната коалиция на опозицията и революционните сили, която заяви, че позицията на Москва е „насочена срещу сирийския народ, неговата сигурност, неговото историческо наследство“. 

Декларацията на Съвета за сигурност на ООН, която беше блокирана от Русия, беше предложена от Великобритания. В текста й се осъждаха правителствените войски на Сирия и на бунтовниците от групировката Хизбула заради бойните действия за превземане на град Ел Кусайр. Руският представител мотивира позицията си с това, че тя има едностранен характер, тъй като от страна на Съвета за сигурност на ООН нямаше никаква реакция на извършеното по-рано превземане на града от бунтовниците от сирийската опозиция. В декларацията се съдържаше и призив към правителствената армия и Хизбула да избягват действия, които водят до загуби сред мирното население. 

Писмото на сирийската опозиция беше изпратено в Съвета за сигурност на ООН непосредствено преди провеждането на 5 юни в Женева на среща на висши дипломати от Русия, САЩ и ООН за подготовка на международна конференция за политическо урегулиране на конфликта в Сирия. Предполага се, че в срещата ще участват делегати на сирийските власти и на опозицията, която обаче отказва преговори. 

Двама заместник-министри на външните работи – Генадий Гатилов и Михаил Богданов ще представляват Русия на консултациите в Женева във формата Русия-САЩ-ООН. 

На 5 юни представители на Русия, САЩ и ООН трябва да се срещнат за обсъждане на подготовката на конференция, която според повечето експерти едва ли ще може да се проведе през юни. 

Руското външно министерство обвини вчера САЩ, че не въздействат в достатъчна степен на опозицията по въпроса за участието в конференцията за Сирия. По думите на руския заместник външен министър Сергей Рябков главното условие на сирийската опозиция е искането за оттегляне на президента на Сирия Башар Асад, което е „неприемливо“. Според дипломата „на такава основа договаряне няма да е възможно“. Рябков отбеляза и разногласията със САЩ по въпроса за външните участници в конференцията. „Преди всичко по въпроса за отправяне на покана за участие към Иран. Този въпрос засега не е решен. Но без Иран подобно мероприятие няма да постигне успех“, заяви той. 

Датата за провеждане на конференцията, инициирана от Русия и САЩ, още не е определена. Първоначално се очакваше тя да се проведе през юни, но сега се изказват предположения, че срещата ще се състои през следващия месец. Френският външен министър Лоран Фабиюс смята, че конференцията за Сирия в Женева може да се състои през юли. По думите му решаването на въпроса за представителството на сирийската опозиция на конференцията ще отнеме известно време. Париж също е против да бъде отправена покана към ирански представители на „Женева-2“. „Иран не е настроен за мирно решение“, каза френският дипломат.  

И говорителят на Държавния департамент Джен Псаки не можа да посочи дата за конференцията. По думите й САЩ не са определяли краен срок за провеждането й. „В момента е трудно да се посочи конкретна дата или краен срок. Необходима е работа за определяне на дневния ред, това е сложна задача“, каза Псаки, запитана дали преговорите могат да се проведат през юли. 

Междувременно западните медии продължават да публикуват материали, посветени на действията на Русия в сирийския конфликт. Така например „Тайм“ пише,    че Башар Асад се държи на власт благодарение на руските ракети. 

Ситуацията с ракетните комплекси С-300 остава неясна, но съдейки по всичко, официален Дамаск има още няколко системи за противоракетна отбрана, получени от Русия, се казва в материала. Става дума по-специално за ракетите С-200 и „Панцир-С“. Това е заявил през „Тайм“ руският военен експерт Игор Сутягин от института по отбранителни изследвания на армията на Великобритания. Освен това по думите на специалиста в арсенала на Дамаск има 1 200 зенитни комплекса и между 4 000 и 8 000 преносими зенитно-ракетни комплекса. Според автора такова оръжие ще има ключово значение, ако ООН гласува за въвеждане на забранена за полети зона над Сирия или ако Израел продължи да нанася удари по сирийска територия. 

От своя страна Ройтерс отбелязва, че ракетните комплекси С-300 са пешка в дипломатическата игра. Според разсекретените документи от  Wikileaks за 2008 г. Москва е играла тази игра и по-рано, смята авторът на материала. „Вашингтон таймс“ пък заявява, че между сирийската опозиция и Русия е избухнала словесна война. Вестникът посочва, че бунтовниците са нарекли Москва „съучастник в убийствата на невинни граждани“ и че тя блокира работата по приемане на декларация на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати