25 Април 2024 г. Четвъртък

Българите живеят в собствени, но пренаселени жилища

2013-06-04 10:59:03
В България близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, сочат последни данни на Евростат за типа статут на жилището и владеенето му в рамките на ЕС-27, цитирани от БТА.

Едва 4 на сто от българите живеят под наем. Обитателите на апартаменти и еднофамилни къщи в страната са разпределени почти по равно. 

В България при население от около 7.2 млн. души има над 5.3 милиона жилища. Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1.4 милиона броя - в селата. Пак по данни на националната статистика - в градовете у нас живеят около 5.3 млн. българи, а в селата - близо 1.9 милиона. Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата - около 94 милиона кв. метра. 

По данни на европейската статистика около 41% от жителите на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета (34 на сто) - в еднофамилни къщи, а около 23 на сто - в къщи-близнаци.

Делът на хората в ЕС, които живеят в апартаменти е най-голям в Латвия - над 65 на сто, Испания - около 65 на сто и Естония - 64 на сто. Най-малко европейци живеят в апартаменти в Норвегия - близо 5 на сто, Великобритания, Белгия и Холандия - около 10 на сто.

Съответно в тези четири страни е регистриран и най-висок дял от хора, които живеят в еднофамилни къщи - между 60 и 70 на сто. Висок дял на хората, които живеят в еднофамилни къщи е регистриран и в Словения - 66 на сто, Унгария - 64 на сто, Румъния - 60 на сто, Дания - 59 на сто.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто. Следват България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто.

В Швейцария около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 процента са наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто.

Всеки пети жител на ЕС живее с много нисък наем или безплатно, сочат данните на Евростат.

В някои страни като Германия, Дания, Холандия, Швеция, Люксембург и Австрия повече от една четвърт от населението живее в жилища под наем на пазарни цени, като в Швейцария този процент надхвърля 51 на сто.

Като основен елемент от качеството на жилищните условия е наличие на достатъчно пространство в жилището и по този показател най-добре се живее в Холандия - 1,7 на сто, и Белгия - 2,2 на сто, отчита анализът. В ЕС-27 средният показател на пренаселеност е около 17 на сто.

Въпреки високия процент собствени апартаменти - най-пренаселени са жилищата в страни като Румъния - 54 на сто, България, Полша, и Унгария - 47 на сто. Висок процент на пренаселеност се отчита предимно в страните, които са изложени на риск от бедност, коментират европейските статистици. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати