20 Април 2024 г. Събота

Критично положение в Прага и Пасау

2013-06-04 10:52:15

Редица градове в Централна Европа са наводнени заради продължаващите дни наред порои.

Девет души, седем в Чехия и двама в Австрия, са загинали, а хиляди бяха принудени да напуснат домовете си при незапомнените наводнения, предаде Би Би Си.

Властите в Прага са евакуирали на безопасно място и животните от зоопарка в Прага. Една от забележителностите на града - Карловият мост, беше затворен за посетители.

В понеделник вечерта в Прага се появи крехка надежда, че най-лошото е зад гърба им. Тя беше разбита от изявлението на премиера Петар Нечас, който неочаквано обяви, че системата от девет язовира, известна като Каскадата Вълтава, е опасно пълна и трябва да бъдат отворени шлюзовете. Мярката предизвика покачване на нивото на р. Вълтава.

Десетки войници бяха мобилизирани да строят допълнителни диги.

В Чехия продължава да е в сила обявеното бедствено положение, като пикът на наводненията се очаква по-късно днес.

Нивото на водата в наводнения баварски град Пасау надвиши историческия максимум от 12,8 м. Градът, разположен на мястото, където се съединяват три реки - Дунав, Ин и Илц, най-сериозно пострада от стихията.

Историческият център на града се оказа под вода. В града възникна проблем с питейната вода, тъй като централното водоснабдяване временно беше спряно.

В Бавария освен в Пасау, напрегнато остава положението в Розенхайм. Има заплаха от разрушаване на язовирна стена в съседния град Колбермоор.

„Предполагаме, че пикът на наводнението вече е достигнат, най-малкото силно повишение на равнището на водата няма да има. Утре в първата половина на деня очакваме, че водата ще започне да намалява", заяви представител на кризисния щаб.Близо 1760 войници са мобилизирани в Бавария и Саксония помагат за овладяване на положението.

Германският канцлер Ангела Меркел започва обиколка в пострадалите от наводненията райони в Германия, като най-напред ще посети баварския град Пасау.

 

Министърът на Русия по извънредните ситуации Владимир Пучков предложи помощ на европейските колеги за ликвидиране на последиците от силните наводнения.

Пучков изпрати телеграма с предложение за помощ на ръководителите на извънредните служби на Чехия, Швейцария, Германия и Австрия, а също до еврокомисаря по въпросите на международното сътрудничество.

„При постъпване на съответна молба, ние сме готови незабавно да реагираме, както за провеждане на спасителни работи, така и за доставки на хуманитарна помощ", заяви Пучков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати